Plata TVA la încasarea facturii

Ioan Mintaş
Ioan Mintaş
IMM-urile din România solicită să poată efectua plata TVA la încasarea facturilor.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNÎPMMR) solicită plata TVA la încasarea facturilor. Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNÎPMMR, crede că în contextul economic actual, în care mii de firme se închid în fiecare lună și alte zeci de mii întâmpină mari dificultăți, pentru mediul de afaceri din România și în special micii întreprinzători, asta ar fi o măsură raţională care să permită supraviețuirea și păstrarea locurilor de muncă.

Se practică în UE

Plata TVA la încasarea facturilor, practică aplicată deja de mai multe state membre ale Uniunii Europene, este o măsură solicitată și așteptată de firmele din România și care se constituie acum într-o necesitate stringentă de care firmele membre ale CNIPMMR cer să se țină cont”, apreciază Ioan Mintaş

Directiva 112/2006/CE care reglementează cadrul comun al TVA aplicabil de statele membre are prevederi privind exigibilitatea TVA (art. 63-66). Printre măsurile opţionale de la art. 66 se prevede că pentru anumite operaţiuni sau pentru anumite persoane impozabile, TVA poate deveni exigibil cel mai târziu la data încasării.

Plata TVA la încasarea facturii este aplicată în mai multe state state membre UE (Austria, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia, Estonia), în general pentru întreprinderi mici şi mijlocii”, exemplifică Mintaş.

În România, conform dispoziţiilor art. 157 din Legea  nr.  571/2003 privind Codul fiscal, agenţii economici sunt obligaţi să vireze TVA-ul la bugetul de stat la data emiterii facturii, indiferent dacă aceasta este achitată de către beneficiar cu întârziere sau dacă nu mai este plătită niciodată.

D.B.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !