Plati dupa vechea legislatie

Plati dupa vechea legislatie
Contributiile pe decembrie sunt cele stipulate în legea în vigoare la data respectiva. Agitatie mare în rândul angajatorilor la început de an. Ordonantele de Guvern aparute în ultima vreme au reusit sa-i încurce serios.

Unii nu întelegeau cum se fac platile indemnizatiilor restante pentru cresterea copiilor pâna la vârsta de doi ani pe luna decembrie. Altii se întrebau cum se platesc concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate pe aceeasi luna. O adresa venita ieri din partea Casei Nationale de Pensii încearca sa faca putina lumina în acest sens.

Dupa vechea lege

Potrivit comunicatului, cotele de contributii sociale obligatorii datorate pentru veniturile salariale sau asimilate acestora, aferente lunii decembrie 2005, sunt cele stipulate de legislatia în vigoare pâna la 31 decembrie 2005.

Pe de alta parte, cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, de 0,75%, se va utiliza începând cu plata veniturilor salariale aferente lunii ianuarie 2006 (care se face în februarie). Declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat aferente lunii decembrie 2005 se completeaza si se depun în formatul în vigoare la data de 31 decembrie.

Szarka Arpad, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Bihor, crede ca este mai bine sa se astepte Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care urmeaza sa reglementeze aceste situatii. „Noi am platit în cursul lunii decembrie si prestatiile pe luna respectiva. Ordonanta care va aparea, va reglementa cine plateste restantele. Pâna la urma drepturile vor fi platite, ca vor fi dintr-un fond, ca vor fi din altul”, este de parere Szarka Arpad.

Simona Vesa, directorul executiv al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Bihor, ne-a precizat ca „Directia de Munca preia platile începând cu 1 ianuarie 2006. Pâna în 15 ianuarie trebuie sa facem fundamentarea pentru plata pe ianuarie. În rest, asteptam sa vedem ce va reglementa Ordonanta Guvernului”.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !