Pledoarie: directorul Marcel Sas Adăscăliții, în uniformă în fața ministrului

3Comentarii
Directorul Marcel Sas și învățătoarea Loredana Braia în uniforme
Directorul Marcel Sas și învățătoarea Loredana Braia în uniforme
Deşi reintroducerea uniformei şcolare este un subiect care naşte multe controverse, la Colegiul Naţional “Octavian Goga” din Marghita, se pare că majoritatea factorilor implicaţi în viaţa şcolii: profesori, elevi, părinţi, susţin demersul directorului Marcel Sas-Adăscăliţii, de a reintroduce obligativitatea purtării uniformei.

Având sprijinul acestora, directorul de la Goga a iniţiat o petiţie, care a reuşit să adune 500 de semnături de la directori de şcoli din toate judeţele țării, petiţie care a fost înaintată ministrului Educaţiei Naţionale.În aprilie s-a desfășurat la Oradea o întâlnire de lucru între ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu și directorii unităților de învățământ din județul Bihor, pe tema documentului de viziune sistemică “Educaţia ne uneşte”. În cadrul acestui eveniment, directorul Marcel Sas-Adăscăliţii a găsit prilejul oportun de a pune în discuţie subiectul reintroducerii uniformei şcolare, aducând în prim plan tocmai ideea de unitate, pe care uniforma o creează în rândul elevilor, alături de alte argumente, cum ar fi faptul că aceasta conferă prestigiu unităţii de învăţământ, dezvoltă sentimentul elevilor de apartenenţă la grup, îmbunătăţeşte disciplina, consolidează mediul de învăţare, reduce discriminarea şi nu în ultimul rând este rentabilă, practică şi eficientă. „Un alt eveniment fericit pentru colegiul nostru a favorizat repunerea pe tapet a subiectului uniformei şcolare.

Colegiul Naţional «Octavian Goga» din Marghita a obţinut pentru a doua oară titlul de Şcoală europeană, acordat pentru rezultatele deosebite obţinute de elevii şi profesorii instituţiei, precum şi pentru promovarea valorilor europene. Gala de premiere a avut loc în 4 iunie, la Palatul Parlamentului, premierea fiind realizată de doamna ministru Ecaterina Andronescu”, spune directorul CN Octavian Goga. La premiere au participat, din partea școlii directorul Marcel Emil Sas-Adăscăliţii, coordonatorul pentru proiecte şi programe europene, Loredana Braia şi președintele Consiliului şcolar al elevilor, Iulia Braia. Pentru a o sensibiliza pe ministrul Educației în legătură cu reintroducerea uniformei şcolare, reprezentanţii colegiului au îmbrăcat „cu mândrie şi entuziasm uniforma şcolii”: directorul Marcel Sas Adăscăliții a îmbrăcat uniforma liceului, Loredana Braia, învăţătoare fiind, a purtat uniforma claselor primare, iar Iulia Braia pe cea a claselor de gimnaziu.

Fiind invitat să ia cuvântul, director CN Octavian Goga a prezentat cele trei uniforme, insistând pe eleganţa şi prestanţa pe care acestea o aduc purtătorilor şi concluzionând cu ideea că o valoare foarte importantă, promovată în spațiul european, este unitatea. „Noi considerăm că școala noastră realizează acest obiectiv, de «unitate în diversitate», şi prin uniformă. De aceea, milităm pentru reintroducerea autonomiei instituţionale privind implementarea unei ţinute personalizate”, spune Loredana Braia. Gestul purtării uniformei la gala de premiere a fost bineprivit atât de ministru, cât și de ceilalți participanți la festivitate. „Considerăm că uniforma este imperios necesară pentru conștientizarea copiilor, de la cele mai fragede vârste, în legătură cu standardele și valorile europene”, a concluzionat directorul Marcel Sas Adăscăliții.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor