Ploaie de Sântilie?

3Comentarii
Ploaie de Sântilie?
ORADEA – Conform credinţelor străvechi, sărbătoarea Sfântului Ilie, sau Sântilie, aduce ploaia la rugăminţele oamenilor. Se spune că Sântilie porneşte năvalnic prin lume, într-un car de foc, mânat de furtună. Dacă azi nu se lucrează, oamenii vor fi ocrotiţi de secetă şi de incendii.

Bisericile creştine sărbătoresc suirea la Cer, cu căruţa de foc, a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfânta Scriptură spune că proorocul Ilie a trăit cu opt sute de ani înainte de Hristos, pe vremea regelui iudeu Ahab. Ilie fiul unui preot al Legii vechi, numit Sovac, din cetatea Tesve din Galaad. Regele Ahab şi-a luat ca soţie o frumoasă prinţesă feniciană, închinătoare la zeul Baal, care l-a îndemnat pe soţul său să lase credinţa iudeilor în Dumnezeu, şi să o urmeze pe ea în păgânitate. Astfel, Ahab a început să-i prigonească pe apărătorii dreptei credinţe iar Ilie Proorocul l-a mustrat pentru rătăcirea lui, dar în zadar. Ca urmare, Ilie a profeţit o foamete mare în ţară, timp de trei ani, ca pedeapsă pentru lepădarea sa de credinţă, iar regele a dat poruncă să fie omorât proorocul.

Însă Ilie s-a ascuns pe muntele Carmel iar după trei ani s-a întors iar poporul i-a recunoscut sfinţenia şi i-a alungat pe preoţii zeului Baal. Prin rugăciunea lui Ilie, a venit peste ei o ploaie care a alungat seceta şi foametea. Iar la sfârşitul zilelor sale, proorocul Ilie a fost ridicat la ceruri într-un vârtej de flăcări şi într-un car de foc. Sfânta Scriptură prezice că Ilie se va întoarce iarăşi pe pământ, înaintea de-a doua venire a lui Hristos, pentru a se lupta cu Antihristul.

  • Ilie Bolojan şi alţi sărbătoriţi


  • 3Comentarii

    Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

    inca 1000 caractere ramase

    versiunea HTML a comentariilor