Plopi sacrificaţi pentru parcări

15Comentarii
Plopi sacrificaţi pentru parcări
Nevoia de parcări de pe Bulevardul Dacia a culcat la pământ câţiva plopi.

La ordinul primarului Ilie Bolojan, în aceste zile RER Ecologic Service taie plopii de pe Bulevardul Dacia, din proximitatea blocurilor zig-zag. Plopii respectivi sunt amplasaţi pe trotuar iar în locul lor vor fi amenajate câteva zeci de locuri de parcare.
Înainte de această operaţiune, primarul Oradiei s-a întâlnit cu asociaţiile de proprietari din zonă, ajungându-se la concluzia că plopii respectivi, vulnerabili la vânt şi dăunători celor sensibili la alergii, ar trebui raşi de pe faţa pământului. Însă, din păcate martori oculari ne-au declarat că, în cădere crengile tăiate ale copacilor ar fi zgâriat o maşină iar mai mulţi pietoni s-ar fi speriat de aceiaşi arbori căzuţi. De asemenea, abajurul unui stâlp de iluminat public a fost zvârlit la pământ, pe carosabil, de către plopii retezaţi, iar becul abia atârna de pe stâlp…

Iată ce ne-a declarat Ilie Bolojan despre amenajările din zonă: „Tăiem vreo cincisprezece plopi. În schimb, plantăm alţi 65 – 80 de arbori. În zonă va fi un aliniament de arbori înalţi de patru metri, între stradă şi trotuar. Coreenii de la Shinheung Electronics, cei care investesc în Parcul Industrial, vor să facă şi ei ceva pentru Oradea. Am vorbit cu ei şi s-au angajat să planteze ei arbori în Oradea, aduşi din Ungaria şi Italia, pe cheltuiala lor. Se au în vedere ori platani, ori stejari sau carpeni piramidali”.

Parcări pentru toţi

Pe Bulevardul Dacia se are în vedere amenajarea unui număr mare de locuri de parcare, după modelul parcărilor Nufărul II. Adică pe trotuar. Pe direcţia de mers Borsului Dacia, un prim „set” de locuri de parcare va fi în zona blocurilor zig-zag. Cum între trotuar şi carosabil vor fi plantaţi copaci, în parcare se va intra dinspre strada Densuşianu şi se va ieşi înainte de pasajul subteran. După aceea, un alt acces va fi după pasaj iar ieşirea va fi înainte de giraţie. După giraţie se va amenaja o altă intrare spre locurile de parcare de pe trotuar iar în proximitatea magazinului Profi se va face ieşirea. În fine, de la Profi, de lângă staţia de autobuz se va amenaja o altă intrare spre locurile de parcare, cu ieşirea lângă sensul giratoriu cu strada Carpaţi.

În toate aceste parcări, sensul de circulaţie va fi acelaşi cu cel al benzilor de circulaţie din imediata apropiere. Locurile de parcare vor fi destinate riveranilor dar, acolo unde e cazul, şi celor care în timpul zilei au diferite probleme de rezolvat în zonă sau merg la cumpărături.

Deja, între giraţia cu strada Carpaţi şi magazinul Profi s-a asfaltat trotuarul, în vederea amenajării locurilor de parcare.
Şi pe partea cealaltă bulevardului se vor amenaja locuri de parcare într-un sistem similar, în special în zona sensului giratoriu Dacia – Carpaţi. În proximitatea Băncii Raiffeisen s-au montat borduri înalte pentru a preveni staţionarea pe carosabil în plin sens giratoriu. În schimb, spune primarul, se poate parca pe trotuar printr-un acces lateral, din strada Spartacus. Măsura dispusă de primar le-a afectat însă afacerile celor din zonă, din moment ce, o dată cu apariţia bordurilor înalte nu se mai poate parca pe trotuar direct din bulevard.

CĂLIN CORPAŞ15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor