Plopi tăiaţi în serie pe strada Oneştilor

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
28Comentarii
Plopi tăiaţi în serie pe strada Oneştilor
© Oradea se bucură de o nouă dezvoltare imobiliară exponenţială, mai ales în privinţa blocurilor de apartamente. Din păcate, plămânul verde al oraşului are de suferit. La fel cum a avut de suferit şi pentru investiţiile municipale de dată recentă, precum Aquaparkul Nymphaea, rămas fără arborii fostului ştrand municipal, sau Piaţa Unirii.
Noul cartier Prima, din Ioşia, se construieşte sacrificând o sumedenie din plopii ce mărginesc strada Oneştilor.

15 plopi sănătoşi au fost doborâţi pe strada Oneştilor, pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Tudor Vladimirescu şi intersecţia cu Calea Aradului. Realizată pe teren privat, defrişarea a fost realizată de către o firmă autorizată de Primărie, Elecbranş SRL Oradea, la cererea dezvoltatorului imobiliar Prima. Acesta este proprietarul terenului privat pe care firma de construct Casertyna Construct construieşte în prezent trei blocuri de locuinţe. Constructorul Călin Moga subliniază că firma sa nu a tăiat niciun arbore, însă transmite că beneficiarul a comandat operaţiunea, pe terenul privat care-i aparţine şi dincolo de împrejmuirea realizată de constructor pentru organizarea de şantier.

Directorul tehnic adjunct din Primărie, Emil Benţan, ne-a transmis că în urma verificărilor întreprinse de Poliţia Locală, s-a constatat că doborâturile au toate actele, inclusiv de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, zona fiind destinată dezvoltării imobiliare. Care, precum se poate constata, nu este compatibilă cu noţiunea de umbră oferită de arbori, în concepţia dezvoltatorului imobiliar pomenit.

În schimb, prefectul Ioan Mihaiu ne-a transmis că, fiind o proprietate privată, nu era necesar avizul de mediu, decât dacă este vorba despre arbori protejaţi prin lege, cum este cazul nucului. Nu şi al plopului.

Grijulii cu magistrala

În aceeaşi zonă, recent au avut loc lucrări de înlocuire a magistralei de termoficare, executate de Elsaco. Purtătorul de cuvânt al Termoficare SA, Dan Creţu, a ţinut să sublinieze că lucrările din zonă nu au generat niciun arbore sacrificat şi că, în general, firmele angajate pe lucrări de termoficare evită să lucreze acolo unde pe traseu se regăsesc copaci.28Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor