PNL şi UDMR au împărţit Bihorul

1Comentariu
ORADEA – Partidele aflate la cârma Bihorului au „decupat” colegiile electorale şi le-au trimis la Bucuresţi. PNL şi UDMR au stabilit care vor fi, din punctul lor de vedere, colegiile pentru alegerile uninominale.

Propunerea a ajuns pe masa Comisiei de cod electoral din Parlament, care urmează să „bată în cuie” delimitarea electorală a judeţului. Reprezentantul UDMR, deputatul Lakatos Peter, susţine că propunerea a fost făcută de Uniune înainte de alegeri, „fără să se ştie cine şi unde are primari şi a fost trimisă şi discutată şi cu reprezentanţii altor partide, de exemplu, cu vicepreşedintele PD-L, Ştefan Seremi”. Lakatos afirmă că „legea şi aritmetica au fost criteriile pe baza cărora s-a împărţit judeţul”.

Bihorul impar

„Bihorul este un caz special. Sunt 13 colegii, nouă colegii de deputaţi şi patru colegii de senatori. Dacă ar fi fost un număr par de colegii, împărţirea era mai simplă, fiindcă din două colegii de deputaţi făceam unul de senator. E foarte greu ca dintr-un colegiu şi jumătate de senator, cum este la Oradea, să mai găseşti localităţi pentru încă o jumătate de colegiu şi în acelaşi timp să respecţi legea: adică să nu existe o diferenţă mai mare de 30%, din punct de vedere numeric, între colegiul cel mai mare şi cel mai mic. Astfel că am luat judeţul de la Nord la Sud, ţinând cont şi de microregiunile tradiţionale: Valea Ierului, Valea Crişului Negru, Valea Crişului Repede”, spune deputatul UDMR Bihor. Lakatos Peter spune că pot fi discuţii de principiu, de genul „împărţeala nu s-a făcut în formă de X, ci în formă de H”, dar, crede parlamentarul UDMR, în cele din urmă Comisia de cod electoral va fi cea care va decide. Coautor al propunerii PNL-UDMR, deputatul Valeriu Boeriu spune că discuţiile în ceea ce priveşte delimitarea colegiilor au avut loc doar între cele două partide, dar că PNL e dispus să discute şi cu PD-L. Valeriu Boeriu nu neagă faptul că „se pot face colegii mai puternice cu destinaţie pentru anumite persoane”. Dar, spune Boeriu, „nu se poate influenţa rezultatul final, adică numărul de mandate al unui partid”.

Candidaţii se vor stabili după colegii. Aceasta e una dintre regulile care vor determina numele candidaţilor la uninominale. UDMR şi PD-L nu şi-au stabilit încă oamenii pe care îi vor arunca în luptă. „La propunerea mea, Consiliul Reprezentanţilor de la Târgu Mureş a decis ca la finele acestei săptămâni să stabilim modalităţile de desemnare a candidaţilor. Nu e un secret că eu vreau să candidez, unde însă şi dacă voi candida vom vedea”, spune Lakatos Peter. Mircea Matei, secretar general al PD-L Bihor, susţine că formaţiunea sa nu şi-a desemnat candidaţii.

Liberali cu ambiţii

Liberalii freamătă deja cu gândul la Parlament: şeful PNL Bihor, Cornel Popa, renunţă la Camera Deputaţilor. El va candidat la Senat în Colegiul Beius-Aleşd. Deputatul Valeriu Boeriu spune că nu îşi doreşte să mai candideze din motive de sănătate. „Sper să găsesc pe cineva să candideze pe zona Salonta. Doar dacă nu voi găsi pe nimeni şi partidul mi-o va cere, voi candida. Repet, vrea să îmi ţin promisiunea, aceea de a nu candida”, declară parlamentarul. Secretarul de stat din Cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale Claudia Vlaş va candida la Camera Deputaţilor în colegiul din zona Beius. Directorul Direcţiei Judeţene de Tineret, Marius Chipurici şi inspectorul şcolar Silviu Torjoc şi-au exprimat dorinţa de a candida la un colegiu din Oradea, pentru Senat. Tot la un colegiu din municipiu, dar la Camera Deputaţilor, va candida şi şefa Finanţelor bihorene, Smaranda Scridon.
Veronica Bursaşiu
Călin Corpaş
 calin.corpas@informmedia.ro

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor