PNL şi UDMR nu mai vor Prefectură

La întrebarea din sondajul APD, privind oportunitatea desfiinţării Prefecturii, marea majoritate a repondenţilor PDL s-au arătat a fi împotrivă, aspect ce poate fi înţeles şi prin prezenţa la guvernare a acestui partid.

La fel, şi pesediştii s-au opus desfiinţării Prefecturii. Ca şi PDL, PSD e un partid mare iar şansele acestuia să ajungă la Putere sunt mari, chiar dacă azi e în Opoziţie. Astfel, Prefecturilor vor servi PSD-ului, mai cu seamă că în Bihor sunt mici şanse ca într-un viitor apropiat PSD să fie partidul dominant.

În schimb, repondenţii din UDMR şi PNL Bihor s-au arătat de acord, în majoritatea lor, cu desfiinţarea Prefecturii, văzută mai degrabă ca o unealtă în mâna PDL sau, în viitor, a PSD. Viziunea celor din PNL şi UDMR Bihor e întărită şi prin faptul că în ultimii ani Prefectura condusă de Gavrilă Ghilea a contestat în Justiţie în repetate rânduri actele ale administraţiei locale PNL – UDMR, blocând obiectivele Puterii locale.

Alegerea şefului CJ

În privinţa modalităţii de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean, filialele partidelor politice din Bihor sunt împărţite. Pesediştii şi liberalii bihoreni ar prefera două tururi de scrutin în loc de unul, dar nu şi-ar dori revenirea la vechiul sistem, de alegere a preşedintelui de Judeţ prin negocierile dintre şefii de partide, urmate de votul formal al consilierilor judeţeni. În schimb, la UDMR părerile sunt împărţite, între alegeri printr-un singur tur de scrutin (53 de răspunsuri) şi alegerea dintre consilieri (45 de răspunsuri). Doar doi udemerişti au răspuns că şi-ar dori două tururi de scrutin, lucru explicabil prin ponderea minoritată, totuşi, a maghiarilor în Bihor.

În schimb, PDL Bihor ar merge în continuare pe varianta cu un singur tur de scrutin (53 de răspunsuri). Varianta cu două tururi e preferată de 29 de pedelişti, în timp ce 18 ar dori revenirea la negocieri politice.

C.C.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !