PNL-UDMR, făcute KO

38Comentarii
ORADEA – Opoziţia PDL-PSD a blocat în Consiliul Local două proiecte importante lansate de Executiv. Marti a fost ziua în care majoritatea din Consiliul Local Oradea şi-a arătat fragilitatea. Proiectele sensibile, pentru care e nevoie de votul a 18 din cei 27 de aleşi locali, nu au putut fi trecute cu maşina de vot PNL-UDMR, ce numără doar 17 mâini.

Ar fi fost nevoie şi de cele voturile PSD, partid căruia Ilie Bolojan i-a refuzat un post de viceprimar, preferându-l pe doctorul Carp, proaspăt sosit în PNL dinspre PD-L.

Primul proiect dat la retur de către Opoziţie se referea la construirea unor blocuri ANL în Ioşia Sud, pe strada Octavian Goga, în zona fostului poligon auto. Argumentele PD-L: fostul Consiliu Local alocase terenul către patru biserici, iar Biserica Ortodoxă ameninţă să dea în judecată municipalitatea dacă-i ia înapoi parcela. Al doilea proiect ce a căzut la vot: scoaterea la vânzare a Stadionului Motorul, în vederea dezvoltării unui proiect imobiliar de către firma Tiger Amira. Aleşii PD-L au fost cei care au avut obiecţii la proiectele Executivului, iar cei trei pesedişti i-au susţinut la vot…


Bolojan, contrat de Opoziţie

 

Liberalii din fruntea Primăriei – Ilie Bolojan şi Gheorghe Carp – par să fi uitat că majoritatea formată cu UDMR numără doar 17 inşi în Consiliul Local. Astfel se explică de ce Executivul liberal a fost pus la colţ de către pesedişti, care au mers pe-o mână cu PD-L.

Din acest motiv, ieri, Puterea s-a trezit cu două proiecte importante respinse în Consiliul Local. Pesediştii le-au amintit liberalilor că există şi ei în Consiliu. Sunt doar trei – Mureşan, Hossu, Mercea – dar câteodată extrem de importanţi. Lipsa de comunicare între PNL şi PSD şi-a făcut efectele în plen. Deşi Bolojan anunţase încă în urmă cu o săptămână faptul că printre priorităţile Primăriei se află ridicarea unor noi blocuri ANL, în Ioşia-Sud – 172 de apartamente – ieri proiectul său a picat cu brio, în Consiliul Local, nefiind votat de către PD-L şi PSD.

 

PSD strică planurile…

„Capul răutăţilor” a fost pedelistul Dorin Corcheş, care le-a reamintit celor prezenţi că terenul pe care Executivul doreşte să-l pună la dispoziţie pentru ridicarea blocurilor sociale a fost atribuit deja de către Legislativul local, în luna ianuarie, către patru biserici: Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Baptistă Maghiară. Acelaşi Corcheş le atrăgea atenţia celor de la Putere – printr-un ton imperativ – că revocarea Hotărârii de atunci ar putea duce la izbucnirea unor conflicte în instanţă între Biserici şi municipalitate. „Biserica Ortodoxă are deja avizul Comisiei de urbanism pentru un locaş de cult în zonă şi, din discuţiile cu ei, am înţeles că e foarte posibil să ne atace în contencios administrativ dacă revocăm Hotărârea prin care le atribuiam spaţiul”, a avertizat Corcheş, subliniind apoi că într-un asemenea scenariu proiectul ANL ar fi blocat luni în şir.

Şeful grupului PSD, Ovidiu Mureşan, a vorbit şi el despre oportunitatea amânării proiectului, „până după finalizarea negocierilor cu Bisericile”. Deşi au urmat o serie de luări de poziţii pro-Bolojan dinspre consilierii UDMR, şi chiar şi viceprimăriţa Biro a încercat să-i înduioşeze pe Mureşan şi pe colegii săi de partid, soarta celor trei Hotărâri propuse de Executiv fusese decisă. Doar 17 consilieri au votat „pentru”, astfel încât propunerea conducerii Primăriei a căzut… Argumentul lui Bolojan, cum că „unele lucruri trebuie făcute la timpul lor”, precum şi asigurările primarului „că se va găsi o formulă” în ceea ce priveşte înduplecarea Bisericilor, nu au fost de ajuns…

 

Calin Corpas38Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor