PNR nu a primit diploma de excelenţă

PNR nu a primit diploma de excelenţă
Parcul Naţional Retezat (PNR) merită să primească Diploma de excelenţă din partea Consiliului Europei (CE), a fost concluzia grupului de specialişti întrunit în 8-9 februarie la Strasbourg. Acordarea diplomei a fost amânată, în special din cauza drumului DN66 şi a proiectelor de captare a apelor din PNR.

La Strasbourg s-au întîlnit specialişti şi experţi ai CE din Franţa, Elveţia, Ungaria, Spania, Finlanda şi România care au dezbătut raportul întocmit de un expert independent privind evaluarea PNR pentru acordarea Diplomei de Excelenţă pentru Arii Protejate, şi au cerut unele clarificări de la directorul PNR prezent la şedinţa de analiză.

Parcul este frumos şi bine administrat
Grupul de specialişti atestă interesul european pe care îl prezintă Parcul Naţional Retezat datorită, cităm, „peisajelor remarcabile, diverselor habitate şi a nivelului ridicat al biodiversităţii, a ariilor întinse cu foarte interesante (valoroase) şi importante păduri virgine şi cvasi-virgine de diferite tipuri, protecţiei pe termen lung, limitării impacturilor negative prezente, limitării ameninţărilor externe, a unui bun plan de management şi a unei bune organizări”. De asemenea, specialiştii notifică pozitiv „progresele făcute de administraţia parcului în a găsi soluţii la problemele conservării mediului”.

Raportul experţilor este obiectiv
Începând din 2004, au avut loc verificări anuale ale Parcului Naţional Retezat. Experţii Francoise Bauer, Pierre Hunkeler şi Herve Lethier au fost trimişi de Comisia Europeană să vadă dacă PNR merită să fie selectat în rândul parcurilor de elită ale Europei. Experţii nu s-au mulţumit doar să vadă Parcul şi să verifice activitatea Administraţiei Parcului Naţional Retezat (APNR), ci au vrut să vadă cum este perceput PNR de autorităţile judeţene şi locale, precum şi de către locuitorii din jurul Parcului. La Consiliul Judeţean Hunedoara au discutat cu preşedintele Mircea Moloţ şi, tot la Deva, s-au întâlnit cu Lucian Stratulat – directorul Direcţiei Silvice Deva, de care aparţine APNR.
Ei au văzut la faţa locului atât cele bune, cât şi cele rele şi le-au redat întocmai în raportul scris către CE.

Există probleme care afectează PNR
După studierea raportului şi o analiză amănunţită a situaţiei, grupul de specialişti decide că Diploma Europeană poate fi acordată Parcului Naţional Retezat deîndată ce condiţiile prealabile sunt îndeplinite. Aceste condiţii sunt, cităm:
„1) abandonarea (renunţarea) la proiectele pentru producerea energiei electrice, proiecte care afectează din punct de vedere hidrologic parcul;
2) evaluarea impactului asupra mediului a construcţiei drumului în partea de sud-est a limitei parcului şi implementarea unor măsuri pentru prevenirea, reducerea şi compensarea impactului negativ;
3) respectarea strictă a limitării extinderii teleschiurilor, aşa cum este definit în planul de management;
4) clarificarea rolului Academiei Române şi a administraţiei parcului în managementul Rezervaţiei Ştiinţifice Gemenele, în vederea creării unei baze de cooperare constructive.”

Ce a făcut Administraţia PNR să reducă impactul asupra parcului?
Zoran Acimov, directorul PNR, a răspuns punctual la întrebările experţilor legate de activităţile cu impact asupra parcului.
1)problema captării apelor din PNR:
– în urma analizei studiului de impact s-a constatat că lucrările de captare au un impact negativ asupra valorilor naturale ale PNR; drept urmare, Hidroelectrica nu a primit avize şi aprobări de la APNR şi APM Hunedoara pentru extinderea reţelei de captare a pâraielor de pe teritoriul Parcului, dar Consiliul Europei doreşte garanţii mai clare în această privinţă, de la nivel guvernamental.

2)drumul DN 66A Petroşani- Herculane
-APNR a aplicat executantului lucrărilor (CCCF Timişoara) o amendă contravenţională de 10000 lei, care a fost transformată de Judecătoria Petroşani în “avertisment”; aceleiaşi firme i s-au mai aplicat două sancţiuni contravenţionale de către Garda Naţională de Mediu- Comisariatul Judeţean Hunedoara;
-problema a fost supusă analizei în întâlnirea de lucru a Consiliului Ştiinţific al PNR, la care a fost invitat şi prefectul Marius Cristian Vladu;
-soluţia acceptată de toţi factorii interesaţi a fost de oprire a lucrărilor până la completarea studiului de impact cu măsuri clare de protecţie a faunei şi florei din zona unde drumul intersectează PNR.

3)programul “Super-schi în Carpaţi”
– APNR a reuşit să influenţeze decizia promotorilor programului “Super-schi în Carpaţi”, astfel încât pârtiile de schi vor fi amenajate în afara parcului.

4)clarificarea managementului şi administrării Rezervaţiei Ştiinţifice Gemenele (RŞG)
– APNR recunoaşte rolul Academiei Române (AR) în administrarea şi menţinerea RŞG într-o stare de conservare foarte bună şi doreşte să colaboreze cu acest for ştiinţific;
-APNR va iniţia un proces de stabilire a rolului şi sarcinilor fiecăreia dintre părţi în legătură cu RŞG.

APNR mulţumeşte mass- media din judeţul Hunedoara, care a susţinut-o în eforturile de a preîntâmpina distrugerile iremediabile sau greu remediabile care ameninţă Parcul Naţional Retezat.

CL0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !