Poate birui alcoolul şi heroina

1Comentariu
Poate birui alcoolul şi heroina
Doar Bucureştiul şi Oradea dispun acum de Centre de Asistenţă Integrală a Adicţiilor (CAIA). La recenta inaugurare a CAIA Bihor în sediul CPECA Bihor din Pasajul Vulturul Negru din Oradea, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog a anunţat că tratamentul gratuit al adicţiilor cuprinde metadonă şi naltrexonă.

„Dr. Liana Oanea s-a pregătit timp de o lună cu specialişti francezi şi spanioli pentru a asigura tratament substitutiv cu metadonă sau tratament antagonist, cu naltrexonă. Medicul hotărăşte cantităţile de metadonă necesare dependentului de heroină. Iar psihologul şi asistentul social asigură tratamentul integrat pentru recuperarea opiomanilor”, explica atunci şeful ANA, chestorul-şef Pavel Abraham.

Pentru a afla mai multe, am apelat chiar la medicul CAIA Bihor.

„Metadona, care este un opiaceu sintetic, ajută dependenţii de heroină, morfină, fortal, codeină. Momentan oferim tratament cu metadonă solidă. Dar este incomod să iei doza de 80-100 mg/zi, adică două cutii pe zi. Curând vom oferi metadonă lichidă, uşor de administrat, fiindcă e vorba de un singur «shot», ca să ne exprimăm în limbajul din baruri. Metadona asigură opiomanilor reluarea vieţii normale, fără stresul psihic de a nu şti cum îşi vor face rost de doza de drog. Doza descreşte treptat, în cele 6-10 luni de tratament. Dezintoxicarea fizică se produce după 28 de zile, dar pentru învingerea dependenţei psihice e nevoie uneori şi de un an de zile”, dezvăluie dr. Oanea.

Un alt avantaj este că opiomanul care apelează la CAIA nu mai e expus contaminării cu hepatită B, C sau HIV prin seringi nesterile.

Pentru început, CAIA Bihor dispune de 34.560 lei, care asigură metadonă suficientă la 20 de pacienţi timp de 9 luni. „Dacă apare nevoie mai mare, solicităm o suplimentare de la ANA. Capacitatea noastră de tratament este de o sută de pacienţi pe an”, ne asigură dr. Oanea.

Dezavantajul tratării cu metadonă este că există şi posibilitatea recăderii sau chiar reluării consumului de droguri în cazul opiomanilor cu voinţă slabă.

Cură dură, dar totală

Un tratament modern care poate asigura recuperarea totală este cel antagonist cu naltrexonă.

„Pentru începerea acestei terapii şoc e nevoie şi de sprijin familial, dar şi ca pacientul să nu sufere de afecţiuni psihiatrice sau hepatice grave. Naltrexona vindecă dependenţa de alcool şi opiacee blocând receptorii neurali. Practic, alcoolicul nu mai simte nevoia să bea, iar dacă bea nu mai simte nicio plăcere sau senzaţie. E obligatorie însă la început o abstinenţă de zece zile”, spune dr. Oanea.

Tratamentul înlătură pe parcursul lui stările de sevraj sau de craving, însă e interzisă consumarea de opiacee. „Noi oferim naltrexonă gratuit, dar pacientul se obligă să suporte teste antidrog prin sondaj. Nalrexona nu e o pilulă magică. Tratamentul funcţionează doar împreună cu consiliere psiho-socială. Tratamentul intergat reduce foarte mult şansele de recădere”, încheie dr. Oanea. Detalii se pot vedea pe site-ul www.anabihor.ro

La clinicile private, tratamentele similare costă în jur de 200 de euro pe zi.

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor