Podgoriile Bakator, desfiinţate de comunişti, reînfiinţate de tineri la Diosig

De Veronica Bursaşiu
2Comentarii
Cavalerii vinului la Diosig
Cavalerii vinului la Diosig
Soiul Bakator a dispărut din Diosig, fiind considerat slab productiv în perioada comunismului. Viitorul soiului Bakator e dezbătut sâmbătă la Diosig.

Tasó László, secretar de stat – Guvernul Ungariei, dr. Papp László, primarul oraşului Debrețin, Mados Attila, primarul comunei Diosig, Zilai Zoltán, președintele Academiei Maghiare a Vinului, Heit Lóránd, viticultor, președintele fondator al soiului „Alinta Bakator”, Pálfi Noémi, președintele asociației viticultoarelor orădene „Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete”, Kovács Pál și Csávossy György, oenologi și ziarişti ai publicației de specialitate „Debreceni Borozó Lapkiadója” sunt doar câţiva dintre oaspeţii Diosigului la evenimentul menit să promoveze vinul Bakator în Ungaria.

Evenimentul este organizat în avanpremiera celei de-a doua ediţii a Festivalului Gastronomic și a Vinului Bakator, programat să aibă loc în 26 mai 2018 în curtea castelului Zichy. Evenimentul este organizat de Primăria Diosig şi are ca partener orașul Debrețin. „Obiectivul urmărit este ca iubitorii de vin din zona orașelor Oradea și Debrețin să deguste atât vinurile din Valea Ierului, cât și preparatele culinare locale. Având experiență de anul trecut, organizatorii, cu contribuția unui juriu competent, vor organiza pe 24 martie o degustare de vin la care participă ziarişti din cele două ţări.

În aceeași zi va avea loc și cel mai important eveniment organizat în regiunea viniviticolă din Valea Ierului, prilej cu care șase tineri viticultori vor primi câte 500 butași din viţă-de-vie din soiul Bakator, cu sprijinul unei asociații orădene de specialitate, „Nagyváradi Borbaráțnők Egyesülete”. Mâine, 24 martie, la prânz, la cramele din Ianca Mică și Diosig va avea loc o conferință de presă aparte, coroborată cu o vizită în crame și degustări de vinuri, unde organizatorii prezintă zona viticolă Érmellék, pe care este replantată vița-de-vie Bakator.

Restauratorii

Primele atestări indirecte despre vinul de Diosig sunt din perioada 1390-1400. Promontoriul diosigan actual devine important după progresia defrişărilor pădurilor de aici şi declinul promontoriului clastrului din Egyed. Conform istoriei orale, Betlen Kata sau o fiică a lui Rakoczy le-ar fi donat cândva diosiganilor pădurea sa de cer spre defrişare, însă prima plantaţie de vie s-a înfiinţat de paşa Fay din Debrețin. În 1692, Diosigul deţinea 2.057 de săpători de vii, jumătatea viilor din Bihor.

Dezvoltarea a continuat şi în secolul XVII, dar din cauza datelor insuficiente, suprafeţele de vii nu se pot determina exact în această perioadă. Majoritatea proprietarilor deţinea suprafeţe mici de vie: 1-5 săpători. Cel mai scump vin de pe Valea Ierului era vinul de Diosig, care era de referinţă pentru localităţile din jur.

După primul război mondial, promontoriul i-ar fi revenit României, iar localitatea Ungariei, însă diosiganii nu puteau exista fără dealul lor cu vii. În perioada interbelică, Diosigul a fost centru viti-vinicol, cu vin de origine protejată. Harta podgoriilor întocmită de medicul Szabo Jozsef în urmă cu câţiva ani a fost primul demers pentru ca vinul de Diosig să poată căpăta statutul de vin cu origine controlată, prima treaptă de calitate.

Podgoriile de la Diosig Podgoriile de la Diosig ©

Totodată, harta ajută ca localnicii să-şi cunoască dealurile preţioase pentru vin. La mijlocul secolului al XIX-lea, cel mai bun deal din punct de vedere al calităţii vinului era Dealul Mare, urmat de Dealul Mic şi de Csontos, mai slab era Buczko.

În 1948 diosiganii deţineau 700 de holde de dealuri din Diosig, 400 de holde pe dealuri din Ianca Mică şi 152 holde pe Cserhat. Viile din Diosig erau păzite de 6 paznici. În perioada comunismului au fost desfiinţate culturile de viţă Bakator-rujiţa, deoarece erau considerate mai puţin productive. Acest soi are mai multe flori ginoide şi se fecundează mai greu.

De aici şi zicala „şiretlica rujiţă dă roade când vrea ea”. Acum, după o jumătate de secol de la dispariţia acestei specii, când nu prea mai există localnici care să ştie gustul vinului de Bakator, familia Hait a reînfiinţat o astfel de plantaţie.

Program:

ora 12:00 – Degustare de vinuri și de mâncăruri specifice zonei, dezbateri pe tema viitorului vinului Bakator, planurile soiului de vin Alinta Bakator

ora 13:30 – Înmânarea oficială a vițelor-de-vie Bakator la Căminul Cultural din Diosig, conferință de presă

ora 14:00 – la castelul Zichy, evaluarea calității vinurilor Bakator de către Comisia de specialiști oenologi din România și Ungaria2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor