Pojarul, grija nr. 1 în Bihor

Doctorii de familie si medicii scolari au fost chemati miercuri la sedinta, pentru a primi instructiuni de la reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor.

Inspectorii sanitari le-au comunicat oficial medicilor ordinul ministrului Sanatatii, potrivit caruia toti bebelusii de peste 7 luni trebuie vaccinati împotriva rujeolei (pojar).


Medicii au primit sarcini clare pentru monitorizarea tuturor copiilor ce se încadreaza în grupele de vârsta incluse în campaniile de vaccinare antirujeolica. Scopul este limitarea numarului de îmbolnaviri în rândul copiilor.
Cei mai expusi sunt copiii mici, sub un an, dar si cei cu vârsta de 7 ani, din clasa I.

Campanie de vaccinare


Din august încoace, inspectorii sanitari bihoreni au înregistrat peste 200 de cazuri de copii care au facut pojar. Majoritatea însa provin din comunitatile de rromi si s-au îmbolnavit pentru ca nu s-au prezentat la medic, în timpul campaniilor de vaccinare. Ca sa nu scape vreun copil nevaccinat, medicii de familie vor vaccina toti bebelusii, iar medicii scolari toti copiii din unitatile de învatamânt. În tara, aproape 4.000 de cazuri de rujeola au fost înregistrate în aceasta toamna, peste 200 fiind în Bihor.

Parchetul nu se implica


Spre deosebire de alte judete, cazurile de pojar (rujeola) din Bihor nu sunt monitorizate de catre Parchetul de pe lânga Tribunalul Bihor, la fel ca si parchetele din alte judete. Joi, prim-procurorul Serban Blaj ne-a declarat ca nu a primit din Capitala nici o directiva în acest sens. În plus, a explicat Blaj, Parchetul se implica doar daca apar cazuri de deces.


În Bihor, numarul îmbolnavirilor de rujeola din 2005 e mai mare ca în anii precedenti, dar majoritatea au aparut în comunitatile de rromi, din cauza neprezentarii la medicul de familie, pentru vaccin. Nu a fost înregistrat nici un caz grav.

Otilia Sandor