Poligraful modern nu dă rateu

Poligraful modern nu dă rateu
Un infractor versat poate sa-l induca în eroare pe anchetator. Comportamentul bine disimulat si o minciuna sustinuta cu hotarâre pot dezorienta organele de ancheta.

Însa o data supus testului poligraf – detectorul de minciuni – esafodajul minciunii se naruie. Fiindca poligraful nu asculta ce spune mintea, ci doar ce „sopteste” corpul.


În tara exista 12 laboratoare functionale cu poligrafe, iar unul dintre ele se afla la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Bihor. „În Oradea, poligraful functioneaza din anul 1999. Aparatele computerizate primite de la americani le-au înlocuit pe cele mecanice, cu ac”, a declarat Hadrian Vaida, psihologul care se ocupa de aparat.

Nu greseste


Psihologul îsi asteapta „pacientii” la parterul uneia din cladirile IPJ Bihor. Singurul bec al camerei se afla deasupra scaunului întesat de senzori în care iau loc banuitii.
„În conditii de stres, senzorii înregistreaza modificari fiziologice. Acestia sunt parametri pe care nu-i putem controla în mod constient. De aceea poligraful este atât de eficient”, explica Hadrian Vaida.

Imposibil de pacalit


„Ochii si urechile” aparatului constau în niste senzori care se aplica pe corp. Mansonul pentru tensiune, un senzor care se aplica pe unul din degete si masoara conductibilitatea electrica a pielii si un cordon ce înregistreaza modificarile de respiratie. Acestora li se adauga un senzor ce masoara micromiscarile scaunului. Astfel, orice fâstâcire, cât de mica, este „auzita”. Toti senzorii sunt conectati la un laptop, caruia nu-i scapa nimic.


„Sunt mituri povestile cu spioni care au reusit sa treaca testul poligraf. Am facut testul la Cluj si, cu toate ca stiam ce parametri înregistreaza, nu l-am trecut. Chiar si o deviatie de un milimetru de la normal în amplitudinile sinusoidale ridica semne de întrebare”, a adaugat Vaida.

Multi îsi recunosc vina


Testul poligraf se efectueaza asupra persoanelor suspectate de comiterea unor infractiuni. Acestea se executa la cererea Politiei sau Parchetului, ba chiar si a instantei. Poligraful din Oradea nu duce lipsa de cauze întrucât aparatul deserveste judetele Bihor, Bistrita-Nasaud si câteodata Cluj si Timisoara.


Întrebat despre sinceritatea pe care o manifesta persoanele în timpul testului, psihologul a declarat ca multi spun adevarul. „Majoritatea îsi recunosc faptele în timpul testului sau în discutia posttest”, a precizat Vaida.


Suspectul are posibilitatea sa refuze testarea cu poligraful. Exista foarte putine motive întemeiate pentru asta. Exista însa oameni care nu pot fi testati. Persoanele cu boli psihice, copiii sau femeile însarcinate nu vor fi supuse „detectorului de minciuni”. În aceasta categorie sunt incluse si persoanele aflate sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor. „Am avut asemenea persoane. Dar mi-am dat seama ca sunt baute întrucât aparatul nu sesiza nici un fel de schimbare, indiferent de întrebare”, a explicat Vaida.

Util si în sistem „SRL”


În curând, în tara vor functiona în total 28 de laboratoare de testare poligrafica. Aparatura a fost primita de la Asociatia Amerciana Poligraf. Psihologii români au fost instruiti de colegii lor de peste Ocean.


Acum se fac testari particulare doar la Bucuresti. „Se puteau într-o vreme si la Oradea, dar s-au scos. Pacat! Ar fi o sursa de fonduri. De pilda, daca un patron stie ca unul dintre cei trei contabili îl fura, dar nu vrea sa-i dea afara pe toti trei, le face un test poligraf si afla care este hotul”, a adaugat Vaida.


Detectorul de minciuni este o masina. Afiseaza pe un monitor doar ce spune corpul. În final, interpretarea datelor tot în sarcina unui om cade.

Sebastian Kovacs