Politia Locala vrea sa ne oblige sa curatam turturii si zapada de pe cladiri

De A. Strugariu
Reactualizat la:
Turturii si zapada au distrus mai multe autoturisme din Timisoara
Turturii si zapada au distrus mai multe autoturisme din Timisoara
Pentru că în ultimele ierni au existat numeroase cazuri de persoane rănite şi mai ales maşini distruse de bucăţi de gheaţă sau de zăpada care s-au prăbuşit de pe acoperişurile imobilelor la Timişoara, Poliţia Locală vrea să-i oblige pe proprietarii clădirilor să ia măsuri ca să nu se mai ajungă la astfel de situaţii, în caz contrar urmând să fie amendaţi. În prezent nu există această obligativitate de a curăţa de ţurţuri şi omăt acoperişurile.

Consilierii locali urmează să dezbată în perioada următoare un proiect de hotărâre care prevede completarea Hotărârii de Consiliu Local 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul municipiului Timişoara, în sensul că se doreşte ca în acea hotărâre să fie prinsă şi această obligativitate.

Reprezentanţii Poliţiei Locale spun că se impune adoptarea de urgenţă a unor prevederi legale în sensul reglementării contravenţionale a obligaţiei de a îndepărta ţurţurii şi zăpada de pe clădirile unde există pericol iminent de cădere. În prezent, timişorenii – fie că vorbim despre simpli cetăţeni, asociaţii de proprietari/ locatari, agenți economici sau instituții – sunt obligați doar să asigure îndepărtarea zăpezii și a gheții de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau unde își desfășoară activitatea. Unii nu o fac motivând că… nici firmele tocmite de primărie să se ocupe de deszăpezirea orașului nu-și fac treaba așa cum ar trebui, dar alții se mobilizează și își curăță trotuarele de zăpadă.

„Direcţia Poliţiei Locale Timişoara a primit numeroase sesizări de la cetăţeni, în cursul anilor 2010-2012, cu privire la căderea zăpezii şi a ţurţurilor de pe clădiri, locuinţe şi anexe gospodăreşti, luând în acest sens măsuri de protecţie prin împrejmuirea şi semnalizarea perimetrelor unde exista pericol iminent de cădere a ţurţurilor şi a zăpezii. (…) Direcţia Poliţiei Locale a somat proprietarii să ia măsuri pentru îndepărtarea ţurţurilor şi a zăpezii de pe clădirile unde exista pericol de cădere, însă în marea majoritate a cazurilor aceştia nu s-au conformat somaţiilor primite.

Cu toate acestea, fenomenul nu a putut fi îndeajuns controlat/ stopat întrucât HCL 371/2007 nu prevede obligații, respectiv sancțiuni în sarcina instituțiilor publice, agenților economici, asociațiilor de proprietari/locatari sau celorlalte persoane fizice și juridice pentru îndepărtarea țurțurilor și a zăpezii”, se arată în referatul noului proiect de hotărâre.

Dacă aleșii locali vor aproba acest proiect pentru modificarea HCL 371 din 2007, cetăţenii şi asociaţiile de proprietari/ locatari vor primi amenzi de la 500 la 1.000 de lei, iar agenții economici și instituțiile de la 1.500 la 2.500 de lei în cazul în care nu iau măsuri pentru îndepărtarea zăpezii și a gheții, a țurțurilor, de pe clădiri, acolo unde există pericol de cădere.

Citeste si: Pietoni, atentie la turturii de gheata

Turturii, o problema pentru timisoreni0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !