Poliţia Locală vs angajaţii proprii

Reactualizat la:
17Comentarii
Poliţia Locală vs angajaţii proprii
Instituţia îşi ia avocat în procesul care i-a fost intentat de agenţii care consideră că li se cuvine un spor suspendat.

Poliţia Locală s-a prezentat în faţa Consiliului Local de săptămâna trecută să ceară permisiunea de a-şi angaja avocat în procesele care i-au fost intentate de angajaţii proprii. Aleşii le-au aprobat cererea, mai degrabă cu mirare din moment ce Primăria dispune de Direcţia Juridică pentru a-i apăra interesele.

Huszar Istvan a observat că „Direcţia Juridică ne transmite că nu poate reprezenta Poliţia în aceste procese” şi a cerut lămuriri. Cu acestea, proiectul de hotărâre a întrunit majoritatea necesară promovării aşa că şefii de la Poliţia Locală au anunţat că primesc oferte de la avocaţi.

În conflict

Eugenia Borbei, şefa Direcţiei Juridice a argumentat refuzul de a reprezenta instituţia împotriva angajaţilor prin faptul că într-un proces anterior, juriştii Primăriei au susţinut un punct de vedere total opus faţă de ce ar trebui să apere acum. În urma unui control al Curţii de Conturi în Primărie şi la Poliţia Locală, controlorii au ajuns la concluzia că norma de hrană – 640 de lei pe lună şi sporul de dispozitiv, de 25% din salariu, au fost acordate ilegal. Primăria a contestat în justiţie raportul Curţii şi a pierdut până la ultima instanţă.

„Am avut un proces cu Curtea de Conturi în care am reprezentat Poliţia Locală. Opinia noastră era că angajații aveau dreptul să beneficieze de acele sporuri. Acum, angajații se judecă direct cu Poliţia Locală pentru acele drepturi. E o problemă de conduită profesională, nu putem acum să susţinem contrariul a ceea ce am apărat în procesul dinainte”, susţine Borbei.

Între timp, printr-o amnistie generală a angajaţilor Primăriei decisă de primarul Ilie Bolojan înainte de alegeri, şi agenţii de la Locală au scăpat de restituiri. Unii dintre ei ar fi trebuit să dea înapoi sume de până la 20.000 de lei! „Am uzat de aminstia oferită de Guvern. Asta a presupus că angajaţii nu mai sunt obligaţi la restituirea banilor încasaţi dar a implicat şi suspendarea acordarii acelor drepturi pe viitor”, ne-a declarat city-managerul Eduard Florea.

Conform acestuia, poliţiştii locali ar fi trebuit să înapoieze cele mai mari sume, în condiţiile în care au şi unele dintre cele mai mici salarii. Între timp, legea a fost modificată şi norma de hrană a fost reintrodusă. Nimic, însă, despre sporul de dispozitiv, de care agenţii de la Locală sunt „scutiţi” de la începutul anului.

În opinia lui Florea, „legislaţia salarizării polițiștilor locali e destul de ambiguă. Ei se văd cu aceleași drepturi ca şi restul poliţiştilor, inclusiv cu norma de hrană şi acel spor de dispozitiv. Sunt o structură înfiinţată de curând care nu și-a aflat încă o clară definire în lege”.

Un proces „sucit”

Cristian Beltechi, şeful Poliţiei Locale din februarie 2016 este, acum, chemat să ia un avocat care să reprezinte instituţia în procesul intentat de angajaţii care consideră că li se cuvine sporul de misiune permanentă. „Ei se judecă pentru ca au atacat decizia de suspendare a codului de dispozitiv. E dreptul lor, dacă li se ia sporul de dispozitiv îi poţi considera simpli funcţionari, cu program până la 15:30. Ori agenţii lucrează şi după-amiaza şi în patrule de noapte”, susţine Beltechi.

În plus, cu siguranţă e fustrant pentru cei de la Locală faptul că colegii lor de patrule, de la Poliţia Municipiului, pentru exact timpul petrecut împreună, beneficiază de un drept care lor le e refuzat. Rămâne de văzut cum va şti avocatul tocmit de Poliţia Locală să argumenteze împotriva unei cauze în care, evident, şefii instituţiei şi ai Primăriei cred cu convingere.17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor