Poliţia mai are încă oi negre

5Comentarii
Poliţia mai are încă oi negre
Topul angajaţilor cu probleme din Inspectoratele de Poliţie din Arad, Timiş, Bihor, Caraş Severin şi Satu Mare.

ARAD. Arestaţi pentru luare de mită, judecaţi şi condamnaţi cu suspendare pentru favorizarea infractorului şi legături neortodoxe cu personaje din mediul interlop, prinşi băuţi la volan, acuzaţi de contrabandă, de fals intelectual şi uz de fals. Lista de infracţiuni poate continua. Nu e vorba de infractorii din vestul ţării, ci de poliţişti din Arad, Timiş, Bihor, Satu Mare sau Caraş Severin, cele cinci judeţe în care apar ziarele trustului nostru . Adică exact de cei care ar trebui să-i prindă pe cei care iau mită, favorizează infractorii, au legături cu lumea interlopă, fac falsuri şi accidente băuţi fiind. Şefii lor au luat în cazurile dovedite unele măsuri, dar nu au fost prea încântaţi să fie întrebaţi de mass-media despre acest subiect. Deşi de principiu am cerut aceleaşi informaţii, datele primite diferă de la un inspectorat la altul.

Pe primul loc în acest top negru este, aşa cum era de aşteptat, judeţul Timiş, urmat de Bihor. Locul III e ocupat de Arad (al treilea judeţ şi ca număr al populaţiei). Ultimii pe lista cu probleme sunt cei din Satu Mare şi Caraş-Severin.

Haideţi să vedem cum stau lucrurile în fiecare judeţ.

Arad: infracţiuni grave

La Arad, scandalurile în care au fost implicaţi poliţişti au ţinut prima pagină a ziarelor în ultimul timp. A existat chiar şi un caz în care unul dintre poliţiştii arădeni l-a informat pe capul celui mai mare clan al interlopilor din oraş despre faptul că urmează descinderi cu arestări. Iar acesta este doar un exemplu din cele în care au fost implicaţi angajaţi ai IPJ Arad. Conform datelor oficiale furnizate de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, în 2010, cinci poliţişti arădeni sunt deja în curs de cercetare penală, iar trei sunt anchetaţi disciplinar pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Alţi cinci agenţi ai IPJ Arad s-au ales cu şase sancţiuni disciplinare. Unul dintre aceşti agenţi a fost sancţionat de două ori chiar. Măsurile luate de conducerea IPJ Arad în cazul celor cinci agenţi a fost de a le trimite mustrare scrisă, iar unul dintre aceştia s-a ales şi cu drepturile salariale diminuate. Reprezentanţii IPJ Arad spun că agenţii au fost sancţionaţi pentru că au manifestat neglijenţă în timpul serviciului sau au avut un comportament necorespunzător la serviciu, în societate sau familie. Un “referat” scurt pentru o sumedenie de probleme. Pentru plângerile făcute împotriva oamenilor legii, cu sutele, cu siguranţă (puţine dovedite desigur), informaţiile le vom primi… doar azi.

Timiş: sute de sesizări, zeci de probleme

La Timiş, plângerile făcute împotriva oamenilor legii în acest an sunt cu duiumul: în primul semestru al anului 2010 au fost depuse 282 de sesizări făcute de cetăţeni împotriva poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. Dintre acestea au fost confirmate 44! Împotriva poliţiştilor care au fost găsiţi vinovaţi, ca urmare a sesizărilor cetăţenilor, au fost luate 59 de măsuri. Mai exact: 46 de atenţionări, patru mustrări scrise, o diminuare a drepturilor salariale, opt cercetări prealabile în curs de soluţionare. Trist e şi faptul că, potrivit datelor furnizate de IPJ Timiş, numărul poliţiştilor recompensaţi pentru merite se apropie de cel al oamenilor legii sancţionaţi de instituţie, balanţa fiind de 56 la 44. Potrivit IPJ Timiş, “în urma activităţilor desfăşurate de la începutul anului până în prezent, 56 de poliţişti au fost recompensaţi, astfel: 14 poliţişti au fost avansaţi în gradul următor înainte de termen, 42 de poliţişti au primit felicitări scrise”.

Caraş-Severin: judeţ mic, probleme puţine

Nu e un judeţ mare, dar tot are câteva probleme cu poliţiştii angajaţi. Cele mai puţine, desigur. E vorba de judeţul Caraş-Severin, acolo unde s-a început urmărirea penală împotriva a patru poliţişti (doi ofiţeri şi doi agenţi). Două dintre infracţiuni au fost săvârşite în cursul anului 2010, celelalte două fiind mai vechi; din 2006, respectiv 2009. Cei patru poliţişti sunt cercetaţi pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către un poliţist, cu o alcoolemie de peste 0.80 g/l alcool în sânge şi refuz de a se supune recoltării de probe biologice (faptă săvârşită în cursul anului 2010), sprijinirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de contrabandă (faptă săvârşită în 2006), loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (faptă săvârşită în cursul anului 2009), mărturie mincinoasă (faptă săvârşită în cursul anului 2010). “În prezent, cele patru dosare sunt în curs de cercetare”, susţin reprezentanţii IJP Caraş-Severin, deşi unul e vechi din 2006!

Satu Mare: şapte cazuri, o destituire

La Satu Mare, lucrurile sunt clare: în primul semestru a anului 2010, după cum ne informează Inspectoratul de aici, “pentru neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege, comportare necorespunzătoare în serviciu, familie sau societate (…), au fost sancţionaţi şapte poliţişti, din care cinci cu mustrare scrisă, unul cu diminuarea drepturilor salariale, iar altul cu destituirea din poliţie”. Cea mai dură dintre sacţiuni a fost luată de Inspectorat împotriva unui agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare care a pus în pericol viaţa şi bunurile… colegilor de la Poliţia de Frontieră. În data de 09.03.2010, în jurul orei 08:40, conducând o autoutilitară pe Bulevardul Cloşca din Satu Mare, agentul nu a respectat semnalul de oprire al unui echipaj din cadrul Poliţiei de Frontieră şi a intrat în coliziune cu autovehiculul aparţinând I.J.P.F. Satu Mare. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat. În urma verificărilor s-a stabilit că autoutilitara pe care o conducea poliţistul nu era înmatriculată, iar numerele aplicate pe aceasta aparţineau unui alt autovehicul.

IJP Satu Mare ne mai informează că “pentru prevenirea comiterii de abateri de către poliţişti au fost aplicate 38 atenţionări, din care şase – ofiţerilor de poliţie şi 32 – agenţilor”.

Bihor: zeci de poliţişti în consiliul de disciplină

Nici un angajat din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor nu a fost dat afară pentru fărădelegi în cursul acestui an. Totuşi, potrivit datelor furnizate de poliţie, “s-a dispus cercetarea prealabilă sau constituirea consiliului de disciplină pentru 36 de poliţişti, respectiv patru ofiţeri şi 32 de agenţi, fiind administrate o serie de sancţiuni pentru abateri disciplinare ori carenţe în activitatea profesională”. IPJ Bihor enumeră care sunt sancţiunile aplicate poliţiştilor: 11 sancţiuni cu “mustrare scrisă”, şase sancţiuni cu diminuarea salariului, trei sancţiuni cu trecerea într-o funcţie inferioară, un avertisment scris pentru un angajat contractual.

Poliţiştii nu sunt singurii

Cei la care facem referire mai sus nu sunt singurii cu probleme din tot vestul ţării. Aşa cum am mai precizat, fiecare pădure are uscăturile lui. Doar un exemplu e de ajuns pentru a ne susţine “cauza” şi, credem noi, pentru a “îmblânzi” supărarea reprezentanţilor inspectoratelor legată de faptul că am decis să începem acest top cu poliţiştii din vest.

La Poliţia de Frontieră din Bihor, în acest an au fost sancţionaţi doi agenţi cu „mustrare scrisă” şi un agent cu „diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 5% pe o perioadă de două luni”.  De la sfârşitul semestrului I al anului 2010, se află la dispoziţia inspectoratului şase agenţi de poliţie, faţă de aceştia fiind pusă în mişcare acţiunea penală pentru diferite fapte infracţionale.

În afara acestei situaţii au mai fost atenţionaţi un număr de 69 de poliţişti de frontieră  şi au fost dispuse de către conducerea Inspectoratului şase cercetări prealabile împotriva a doi ofiţeri şi patru agenţi.

La Arad, nu mai departe de data de 19 iulie, doi poliţişti de frontieră de la Nădlac şi Turnu au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită şi complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat.

Oradea, în top la măsuri

Chiar dacă nu e prima la probleme cu poliţişti, Poliţia din Bihor pare a fi prima în topul sancţiunilor. Dacă la Timiş şi Arad, în 2010 s-a înregistrat câte un singur caz de diminuare salarială pentru abateri, la Bihor avem parte de şase astfel de măsuri. Ba mai mult, aici se vorbeşte de trei mutări pe funcţii inferioare, deşi în toate celelalte patru judeţe nu s-a luat nici o astfel de măsură. Cea mai dură măsură a fost luată totuşi la Satu Mare, unde vorbim de o destituire.

Adriana Barbu5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor