Politicienii, banii şi numerele

Politicienii, banii şi numerele
ORADEA – Românii sunt prinşi de mirajul milioanelor de lei noi după anunţul reportării pentru a 16-a oară (!) a premiului la Loto 6/49. S-a ajuns astfel la un nou premiu-record, de 27,9 milioane de lei noi.

Am întrebat politicienii bihoreni dacă joacă sau nu la loto, şi motivaţiile pentru care îşi încearcă sau, dimpotrivă, nu-şi încearcă norocul. Din zece personaje întrebate, trei au spus că joacă pentru premiul cel mare al Loteriei Române, unul e jucător în Ungaria, iar ceilalţi şase nu dau doi bani pe Loto…

Pesediştii Mihai Bar şi Claudiu Pop au avut atitudini diferite.

„Nu joc la loto, pentru că n-am noroc. Nu sunt un răsfăţat al jocurilor de noroc”, a spus şeful PSD Bihor. În schimb, deşi nu s-a declarat un jucător înflăcărat, deputatul Pop a recunoscut că de data aceasta a cumpărat bilete. „N-am mai jucat până acuma la loto, dar acuma am cumpărat bilete de 400.000 de lei vechi. Am văzut că e un premiu aşa mare şi mi-am zis de ce să nu-mi încerc şi eu norocul, deşi n-am noroc la bani nemunciţi”, a spus Pop, care s-a arătat însă nemulţumit de faptul că tragerea nu este transmisă în direct.

„Mi se pare obligatoriu ca oamenii să vadă tragerea în direct duminică seară, pentru că sunt banii lor în joc”, argumentează parlamentarul.

Liberalii, oricât de liberali ar fi, nu prea le au cu jocurile de noroc. Deputatul Cornel Popa spune că nu mai joacă din studenţie, plus că acum e foarte ocupat iar principiile sale nu sunt în concordanţă cu jocurile de noroc

 În schimb, lui Popa i se pare că ceva e putred la Loterie, din cauza reporturilor numeroase. Prefectul liberal Ghitea: „Nu practic niciun fel de jocuri de noroc. Nu cred în creşterea nivelului de trai prin jocuri de noroc. Sunt cel mai sărac prefect pe care l-a avut vreodată Bihorul pentru că am fost tot timpul funcţionar public, şi nici nu am vreo mătuşă Tamara”, ne-a lămurit reprezentantul Guvernului în Bihor.

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, nu agrează jocurile de noroc. „Nu joc la Loto, nu cred în sistemul jocurilor de noroc. Banii trebuie făcuţi prin muncă. Asta nu înseamnă că la un moment dat, când eşti în concediu, nu poţi lua un bilet”, a fost poziţia şefului SGG.

 

UDMR joacă

Udemeriştii par destul de atraşi de mirajul Loto. Însă deputatul Lakatos Petru joacă doar în Ungaria, din motive practice. „ În Ungaria poţi pune cu o lună înainte 5 numere din 99 şi dacă iese, dacă nu, nu… Dar de regulă nu ies… O dată am avut două numere câştigătoare, care au scos preţul biletului respectiv”, ne informează Lakatos, care ne spune că, dacă ar câştiga, ar trece suma câştigată în declaraţia de avere la capitolul „sursă: jocuri de noroc”, şi ar lăsa mass-media „să fiarbă în suc propriu timp de o săptămână”…

Lakatos spune şi el că tragerea ar trebui transmisă în direct şi să fie şi publicul prezent: „Ungurii au avut un scandal monstru acum 10 ani şi de atunci transmit în direct. Poate să facă şi emisiune de divertisment, cum fac şi italienii, şi, prin vot, publicul poate să aleagă dacă vor extragere cu suflătoare sau extragere manuală”.

Mâna dreaptă a preşedintelui CJ, Alexandru Kiss, l-am numit pe Szabo Odon, se declară un jucător la loto ocazional: „Dacă nu dai niciodată o şansă norocului, atunci niciodată nu vei câştiga. Nu am o strategie, dar dacă ar ieşi câştigătoare numerele din data mea de naştere şi eu nu aş juca aceste cifre, atunci aş fi foarte trist”, a dezvăluit Szabo, care afirmă că nu-i trece prin cap că s-ar putea realiza nereguli la extragerea Loto.

 

Ghilea da, Filip ba

Florian Pantea, consilier local PRM, refuză jocul la Loto. „Nici la loz în plin nu prea am tras, nu mă atrage. Dacă câştigi, câştigi prin muncă. Apoi, am impresia deja că nici extragerile astea nu mai sunt cinstite…”, a încheiat Pantea.

Pediştii au atitudini diferite. Primarul Filip nu joacă: „Consider că banii trebuie să-i câştigi prin alte mijloace… Nu cred în sistemul ăsta. Am jucat o dată la liceu…”, a spus edilul-şef al Oradiei, care nu crede că extragerea ar fi măsluită. „Nu cred că cineva îşi permite asemenea porcării, nu cred acest lucru. Ar fi un mecanism extraordinar de complicat, secretizat. Însă ar trebui să fim mai deschişi, cum era cu ani în urmă.

Era transmisie TV cu public”, a spus Filip, care susţine şi că fondurile colectate de către Loteria Naţională ar trebui să fie cheltuite mai transparent. În schimb, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gavrilă Ghilea, se arată a fi unul dintre românii care visează cu ochii deschişi la potul cel mare. Ghilea recunoaşte franc că va juca pentru premiul cel mare, fiind dispus să investească 2-3 milioane de lei pe bilete.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !