Politicienii ies iarăşi la peţit

1Comentariu
A început campania electorală. Cinci partide speră să frângă inimile electoratului bihorean. PNL caută să-şi consolideze poziţia de primadonă a politicii bihorene, dobândită în iunie. Candidati
Simulare Sistem Electoral

Oradea (C.C.) – A început campania electorală. Cinci partide speră să frângă inimile electoratului bihorean. PNL caută să-şi consolideze poziţia de primadonă a politicii bihorene, dobândită în iunie. Pentru PD-L rezultatul alegerilor legislative va fi răspunsul la întrebarea pe care şi-o pun mulţi şi acum. În iunie a fost vorba doar de un „accident” sau nu? PSD, cu binomul Claudiu Pop – Mang în faţă, vrea să ia mai multe voturi decât a făcut-o în iunie, în timp ce UDMR se bizue şi acum pe maghiarii din nord-vestul Bihorului. PRM şi PNG-CD se calcă oarecum pe bătături, aceste partide jucând, cu schimbul, rolul Cenuşăresei politice.

Oradea – Luna noiembrie stă sub semnul politicii. Până pe data de 28 a acestei luni candidaţii partidelor politice vor face uz de toate atributele pe care le au la îndemână pentru a unge pe suflet electoratul.

Avem de-a face acum cu alegeri legislative de alt soi. Practic, e un experiment politico-electoral. Sistemul electoral uninominal va scoate la lumină aspecte nebănuite în epoca votului pe liste de partid. De astă dată, cei care se vor parlamentari nu vor mai putea sta „ascunşi” după perdeaua partidului. Vor trebui să-şi ia contracandidaţii pe piept! Mai important, vor trebui să comunice direct şi convingător cu alegătorii din colegii, pe care-i va reprezenta apoi nemijlocit în Camera Deputaţilor sau în Senat.

 „Morişca” mandatelor

De reţinut, doar candidatul care va obţine 50%+1 din voturile valabil exprimate în colegiul său va deveni automat parlamentar, în condiţiile în care partidul său trece pragul electoral de 5%. Ceilalţi candidati – care au obţinut cele mai multe voturi în colegiilor lor, dar mai puţin de jumătate din cele valabil exprimate – vor trebui să aştepte decizia biroului electoral de circumscripţie, decizie ce se va baza pe o formulă de calcul care include scorul obţinut de către candidat, scorul obţinut de către partidul său la nivelul întregului judeţ şi numărul de votanţi din colegiul în care a candidat.

Prin noul sistem împus de către noua lege electorală, prezenţa la urne într-un colegiu ar putea fi hotărâtoare în atribuirea mandatelor. Pot apărea situaţii în care un candidat care a obţinut cele mai multe voturi în colegiul lui să nu obţină, totuşi, mandatul de parlamentar, în detrimentul celui venit pe poziţia secundă! Asemenea situaţii pot parveni tocmai ca urmare a corelării numărului de voturi obţinut de candidat cu voturile obţinute în tot judeţul de partidul său. În acest fel, în ciuda independenţei aparente faţă de partid, candidatul rămâne legat ombilical de formaţiunea sa politică, care-l poate ajuta sau, dimpotrivă, încurca în condiţiile în care acesta nu obţine 50%+1 din voturile exprimate în colegiul său.

 Colegiile Bihorului

Judeţul Bihor are delimitate 9 colegii deputaţiale: Colegiu 1 Marghita – Valea lui Mihai – Suplacu de Barcău; Colegiul 2 Tileagd – Biharia – Săcueni; Colegiul 3 Aleşd – Brusturi – Bulz: Colegiul 4 Roşia – Beius – Ştei; Colegiul 5 Sânmartin –Tinca– Ceica; Colegiul 6 Sântandrei – Salonta – Husasău de Tinca; Colegiul 7 Oradea Sud – Nufărul; Colegiul 8 Oradea Nord-Vest – Rogerius; Colegiul 9 Centru – Est.

Au fost delimitate şi 4 colegii senatoriale: Colegiul nr. 1 Nord-Vest (compus din colegiile deputaţiale 1 şi 2), Colegiul nr. 2 Est şi Sud-Est (colegiile deputaţiale 3 şi 4), Colegiul nr. 3 Sud-Vest (colegiile deputaţiale 5, 6 şi 7) şi Colegiul nr. 4 Oradea (colegiile deputaţiale 8 şi 9).

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor