Poliţist bihorean judecat pentru şantaj

5Comentarii
Poliţist bihorean judecat pentru şantaj
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IGNIA CONSTANTIN – CRISTIAN, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Bihor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

şantaj,

– fals intelectual, în formă continuată,

– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,

– uz de fals, în formă continuată,

– două infracţiuni de fals în declaraţii;

KARETKA MIHAI – MIKLOS în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2008 – 22 martie 2009, inculpaţii Ignia Constantin – Cristian şi Karetka Mihai – Miklos au constrâns o persoană, prin ameninţări referitoare la siguranţa familiei şi a bunurilor sale, să plătească suma de 25.000 de euro în vederea stingerii unui împrumut în sumă de 50.000 RON (echivalentul a 15.000 euro la momentul acordării împrumutului). Împrumutul a fost încheiat în luna februarie 2008 între Ignia Constantin – Cristian şi persoana şantajată.

De asemenea, în vederea obţinerii unui împrumut bancar în sumă de 23.000 RON, în cursul lunii iulie 2008, inculpatul Ignia Constantin – Cristian a întocmit în numele I.P.J. Bihor patru adeverinţe de salariat în care a consemnat că el şi alte două persoane (ce aveau calitatea de giranţi) au realizat venituri salariale mult mai mari decât cele reale. În acelaşi scop, inculpatul i-a cerut aceleiaşi persoane pe care o şantajase să emită o adeverinţă de salariat în care să consemneze în fals că soţia inculpatului a realizat venituri salariale de la o societate comercială. Toate aceste adeverinţe false au fost depuse de Ignia Constantin – Cristian la dosarul de creditare.

Cu ocazia completării declaraţiilor de avere din datele de 1 aprilie 2008 şi 9 aprilie 2009, inculpatul Ignia Constantin – Cristian a omis, iniţial, să menţioneze acordarea împrumutului în sumă de 50.000 RON şi încasarea sumei de 59.100 RON cu titlu de venituri din dobânzi, pentru ca, în declaraţia ulterioară, să menţioneze acordarea unui împrumut cu o valoare mult mai mare decât cea reală. De asemenea, a declarat, în mod nereal, că a încasat suma de 200.000 RON din vânzarea unei case de locuit.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Oradea.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bihor.

Ofiţerul Ignia, cercetat şi la Salonta

În octombrie 2007, procurorii DNA au clasat un dosar în care inspectorul Ignia, la vremea respectivă ofiţer în cadrul Poli?iei municipiului Salonta, fusese reclamat pentru luare de mită de patronii a cinci firme care aveau mese în piaţa agro-alimentară dar şi mici ABC-uri. Reclamanţii îl acuzau pe Ignia ar fi primit cantităţi mari de mezeluri, băuturi, ţigări, detergenţi, dulciuri sau chiar un porc pentru a-i „ierta” de nereguli în contabilitate.

Dosarul a fost însă închis considerându-se că „faptele de corup?ie reclamate ca fiind săvârşite de ofiţerul Ignia nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită”. Chiar şi aşa, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor a dispus imediat mutarea ofi?erului de la Salonta la Valea lui Mihai.

Karetka Mihai Miklos este administratorului restaurantului Fahaz, aflat aproape de drumul Oradea – Satu Mare, după ieşirea din Valea lui Mihai.

Cristian Horgoş5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor