Poliţişti colţoşi

1Comentariu
Poliţişti colţoşi
ORADEA - Sunt specialişti în patrulare, intervenţie, urmărire, descoperirea de droguri sau substanţe explozive. Au un miros fin şi le iau urma infractorilor de la o poştă. Nu se plâng niciodată de condiţiile de lucru şi nu cer un salariu mai mare.

Este vorba despre brigada canină din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor.
„Câinii sunt folosiţi în activitatea de prevenire şi combatere a infracţiunilor, de asigurare a ordinii şi liniştii publice, precum şi în alte misiuni specifice muncii de Poliţie. Sunt preferaţi mai ales câinii din rasa ciobănesc german, datorită calităţilor naturale, perfecţionabile prin dresaj şi antrenament”, spune comisarul-şef Ovidiu Popescu, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Oradea.

Dresaţi la Sibiu
Baza canină a IPJ Bihor cuprinde 26 de ciobăneşti germani, un rottweiler şi un labrador. Toţi câinii provin de la Centrul Naţional Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu. În funcţie de aptitudini, căţeii sunt selecţionaţi la vârsta de patru luni şi sunt daţi în grija unui instructor, cu care trebuie să se familiarizeze în următoarele trei-patru luni.

După ce s-au obişnuit unul cu celălalt, câinele şi instructorul participă împreună, la Centrul din Sibiu, la un un curs de dresaj care durează între trei şi şase luni, în funcţie de specializare.
Lia este o femelă labrador în vârstă de doi ani şi este specializată în depistarea drogurilor.

Antrenament „în joacă”
„Antrenamentul începe ca o joacă. În prima fază, cu o minge sau un obiect care îi place câinelui. Se face aport cu jucăria respectivă, după care mingea este ascunsă în locuri uşor accesibile, cât de cât în văzul câinelui.

Mai apoi lângă minge se aşează şi drogul, iar încet în mintea lui mirosul drogului se asociază cu mirosul mingii. În faza următoare jucăria se elimină, iar când găseşte drogul, câinele este recompensat cu jucăria”, povesteşte instructorul Liei.

Fac parte din echipă
Un alt membru al bazei canine din cadrul IPJ Bihor este Bara, o femelă rottweiler în vârstă de şase ani. Bara este pregătită pentru însoţire, patrulare şi intervenţie, şi este nelipsită din echipa Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (DPIR).
„Participă la fiecare acţiune, face parte din echipă. Este ascultătoare, dar trebuie să îi dai comenzile tare şi clar. Faţă de ciobănescul german, rottweilerii sunt mai agresivi, iar comenzile trebuie date mai dur, altfel nu le execută.

Dacă ciobăneştii muşcă din mai multe locuri, Bara prinde dintr-un singur loc şi nu mai lasă până la comanda mea. Zilnic ne antrenăm împreună două ore”, explică unul dintre „mascaţii” de la DPIR.

Fără răni majore
În vârstă de trei ani, ciobănescul german Doz este unul dintre cei mai buni câini de intervenţie de la IPJ Bihor.
„Dacă scapă un infractor şi trebuie căutat în locuri precum desişurile sau pădurile, atunci intervine Doz. E foarte rapid. Dacă primeşte comanda «prinde hoţul», în 50 de metri l-a prins.

Este învăţat să prindă de mână, astfel încât rana să fie cât mai puţin periculoasă, iar cel vizat să sufere cât mai puţine leziuni. Necesită multă atenţie, e foarte gelos. Dacă eşti supărat te simte şi este şi el supărat”, spune agentul Cristian Doloş, partenerul lui Doz.
De obicei, câinii poliţişti rămân în serviciu până în jurul vârstei de opt ani, iar la pensie, de cele mai multe ori sunt luaţi acasă de cei cu care au lucrat, deoarece se ataşează foarte mult unii de alţii.
De asemenea, jandarmii şi frontieriştii bihoreni antrenează şi folosesc în acţiunile lor specifice câini dresaţi pentru imobilizarea infractorilor sau pentru găsirea de substanţe interzise.

Ovidiu Morcan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor