Poliţişti de frontieră suspectaţi de corupţie

2Comentarii
SALONTA/ORADEA – Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Salonta care se aflau în serviciu în noaptea de marţi spre miercuri sunt suspectaţi de corupţie, după ce în urma unui control au fost găsite sume mari de bani asupra a doi agenţi.

Direcţia Poliţiei de Frontieră Oradea a demarat cercetări prealabile, urmând ca în cazul în care se va considera că banii provin din activităţi ilicite dosarul să fie înaintat procurorilor. Până atunci, toţi cei patru frontierişti care sunt suspectaţi de corupţie rămân în funcţii.

Lei, forinţi şi euro
Controlul demarat la PTF Salonta a fost efectuat de ofiţeri din cadrul DPF Oradea şi lucrători din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Bihor. Aceştia au găsit asupra a doi agenţi, Gheorghe Manciu şi Ioan Suciu, aflaţi în timpul serviciului, sume de bani în lei şi valută, pe care poliţiştii nu le-au declarat înainte de intrarea în serviciu, aşa cum cere un ordin intern al Poliţiei de Frontieră.

Totodată, în autoturismul unuia dintre agenţi au fost găsite bunuri din import, băuturi alcoolice şi ţigări provenite din magazinele duty – free din zona PTF Salonta, pentru care agenţii nu deţineau documente justificative. „Au mai fost găsite mai multe bancnote, în lei şi valută, într-un fişet metalic din incinta punctului. Suma totală depistată asupra lucrătorilor şi în fişet se ridică la 116.400 forinţi, 6.310.000 lei vechi şi 886 de euro.

Având în vedere cele constatate, conducerea DPF Oradea a dispus cercetarea prealabilă a celor doi agenţi, a şefului de grupă, agentul Florin Petruţ, şi a şefului de tură, inspectorul principal Victor Moga, iar în cazul în care se va considera că banii provin din activităţi ilicite va fi sesizată Direcţia Generală Anticorupţie Bihor, pentru continuarea cercetărilor vizând posibile acte de corupţie comise de cei în cauză”, a declarat subcomisarul Mircea Chiorean, purtătorul de cuvânt al DPF Oradea.

Precedente asemănătoare
În cadrul Poliţiei de Frontieră au mai existat cazuri când unii lucrători au fost prinşi cu bani asupra lor în timpul serviciului, contrar regulamentului intern, însă au scăpat basma curată. Ba mai mult, au fost repuşi în funcţii şi şi-au primit salariile retroactiv, pentru perioada în care au fost destituiţi. În Bihor un astfel de caz s-a înregistrat în urmă cu doi ani, când inspectorul Ioan Trifan, şef de tură în PTF Borş, a fost prins cu 1.000 de euro ascunşi în pachete de ţigări, aflate în autoturismul personal, un Audi A6. Pe pachete era scris „Pentru şefu’”.

În urma cercetărilor demarate, procurorii au dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale, pe motiv că nu erau destule dovezi care să ateste faptul că banii provin din şpagă. Un alt caz este cel al comisarului Emil Torje, şef al PTF Borş. Acesta a fost destituit din funcţie în aprilie 2005, când a fost prins cu bani asupra lui, pe care nu i-a putut justifica. Totodată, peste 20 de poliţişti de frontieră, din PTF Turnu şi PTF Nădlac, au fost repuşi pe funcţii după ce iniţial au fost destituiţi pe motiv că asupra lor au fost găsite sume mari de bani.

Georgiana Anghel2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor