Poliţişti orădeni acuzaţi de corupţie, câştigă la CEDO

Poliţişti orădeni acuzaţi de corupţie, câştigă la CEDO
STRASBOURG - Doi foşti ofiţeri din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, Cristian Samoilă şi Dumitru Cionca, au primit câştig de cauză din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg într-un proces intentat statului român.

Ei acuză statul român de încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi de arestare preventivă prelungită fără baze legale.

Cei doi, foşti poliţişti, au fost arestaţi în 2003 şi trimişi în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la mărturie mincinoasă şi determinare la mărturie mincinoasă, acuzaţiile de corupţie datând din 2002.

Într-un comunicat emis pe 7 aprilie 2003, pe atunci Parchetul Naţional Anticorupţie, actualul DNA, se arăta: „Anchetatorii au reţinut faptul că, în îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor de serviciu curente, cei doi inculpaţi au pretins şi primit, la data de 24 decembrie 2001, suma de o mie de mărci germane de la un comerciant din Oradea pentru a-i restitui mărfurile confiscate (260 de cartuşe de ţigări), cu ocazia unui control, precum şi pentru a-i asigura acestuia, în continuare «protecţie», în schimbul unei sume lunare fixate tot la o mie de mărci germane.

Atât în timpul anchetei administrative cât şi în timpul urmăririi penale, inculpaţii – inspector principal Samoilă Cristian, şi subordonatul acestuia, inspector Cionca Dumitru – au intervenit, încercând să determine martorii şi unele cunoştinţe să facă declaraţii mincinoase în legătură cu timbrarea, confiscarea şi restituirea mărfurilor comercializate ilegal de omul de afaceri din Oradea”.

Ei au fost reţinuţi preventiv până la emiterea sentinţei şi au fost condamnaţi la şase ani de închisoare.

După condamnarea lor, au reclamat statul român la CEDO, acuzând că superiorul lor, şeful Poliţiei Municipiului Oradea, s-a antepronunţat asupra vinovăţiei lor, că în timpul arestării preventive, procurorul a informat presa că cei doi au încercat să influenţeze şi să ameninţe martorii şi că pe deasupra, preşedintele Curţii de Apel a refuzat cererea acestora de a se prezenta în faţa instanţei purtând hainele proprii, nu uniformele de deţinuţi.

Samoilă şi Cionca susţin că a fost imposibil că conteste decizia de prelungire a arestării preventive şi că prezumţia de nevinovăţie le-a fost flagrant încălcată.

Curtea de la Strasbourg a decis miercuri în favoarea lor şi a criticat acţiunile statului român de a prelungi fără motivaţie legală detenţia celor doi, înainte de hotărârea pedepsei. Judecătorii au descris comentariile făcute de procuror şi de şeful poliţiei orădene şi faptul că românii au fost obligaţi să poarte uniforme de deţinuţi în timpul procesului ca sugerând publicului, înainte de vreme, vinovăţia acuzaţilor.

Ei au primit compensaţii de 2.000 de euro fiecare şi câte 325 de euro drept cheltuieli de judecată.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !