Poliţiştii atenţionează „artistele”

1Comentariu
Poliţiştii atenţionează „artistele”
ORADEA – Poliţiştii de proximitate le-au vorbit miercuri elevelor de la Liceul de Artă din Oradea despre traficul de fiinţe umane, explicându-le cum să evite să devină victime. Liceenele sunt avertizate să nu se lase atrase de oferte ca dansatoare sau artiste în Vest.

„Le aducem la cunoştinţă principalii factori de risc în ceea ce priveşte traficul de persoane, întrucât acest fenomen a luat amploare. Discutăm liber despre modul de racolare a victimelor, despre cauzele care au dus la extinderea acestui fenomen”, precizează agentul şef adjunct Marius Vasi.

Din familii dezorganizate

„Mulţi copii traficaţi provin din familii cu probleme. Foarte multe fete sunt ademenite cu promisiunea unor câştiguri facile, de obicei în străinătate, dar odată ajunse acolo sunt obligate să se prostitueze. Multe dintre ele nu se mai întorc niciodată în ţară”, le-a explicat fetelor agentul-şef Florian Capriş.
Poliţiştii le-au prezentat liceenelor un film cu mărturii ale unor fete momite în străinătate şi forţate să se prostitueze. Poliţiştii spun că au fost traficaţi chiar şi băieţi, fiind preferaţi cei de 10-11 ani, care au fost vânduţi unor grupări paramilitare.

„Colaborarea cu Poliţia de Proximitate este deosebit de fructuoasă. Am avut o serie de acţiuni comune, dar aceasta o consider una dintre cele mai oportune, având în vedere amploarea acestui fenomen. Copiii sunt foarte receptivi la mesajul poliţiştilor, mai ales că discută de la egal la egal”, spune profesoara Irina Iurea, director adjunct al Liceului de Artă.

Ce spun elevele

E un subiect foarte interesant mai ales pentru noi, liceenii, şi este foarte bine că s-a vorbit despre aşa ceva. Putem să învăţăm lucruri folositoare, pe care nu oricine ni le poate spune. Ne învaţă să ne ferim de pericole şi să nu cădem în plasa oricui”, crede Simona Sidea, elevă în clasa a XII-a A.

„E salutară o astfel de temă. Am avut o prietenă care a păţit aşa ceva. I s-a propus să muncească în străinătate şi a acceptat pentru că avea nevoie de bani pentru a-şi întreţine familia, iar acolo a fost obligată să se culce cu diverşi bărbaţi, altfel era bătută”, povesteşte Emilia Meşter, elevă în clasa a XII-a A.

Ovidiu Morcan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor