Poluaţi“ din toate părţile

2Comentarii
Poluaţi“ din toate părţile
RESITA – Chiar şi Biserica Catolică a declarat poluarea ca fiind unul din păcatele capitale ale lumii moderne. Mai toţi reacţionează, se protejează, noi nu… Poate am devenit imuni având în vedere deceniile în care am fost afectaţi de norii de fum, de ape infestate, de subsoluri infectate.

Lăsând ironia la o parte, cu toate „eforturile“ depuse de autorităţi şi agenţi economici pentru reducerea poluării, încă nu ne înscriem în limitele normalului. Încă nu respectăm standardele.

UCM Reşiţa, prin turnătoria de fontă şi oţel face parte în continuare din categoria celor mai mari poluatori ai judeţului. Acestuia i se adaugă Ductil Steel şi „vedeta“ incontestabilă: haldina de gunoi de pe dealul Lupacului. Conform unui raport întocmit de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului toate acestea reprezintă sursele principale de poluare în Caraş-Severin. La ele se adaugă, „ca o particularitate a acestui judeţ“, desigur nu pozitivă, haldele de deşeuri radioactive şi minereu sărac de la Ciudanoviţa. Ca şi când acestea nu ar fi suficiente, pe lista poluării mai bifăm şi dejecţiile de la fermele de creşterea păsărilor din Bocşa. Din nefericire, toţi acei agenţi economici menţionaţi anterior sunt doar marii poluatori ai aerului.

Rămân solul, subsolul şi apa, care sunt „valorificate“ de alţii. Dacă la capitolul apă de suprafaţă stăm ceva mai bine, la capitolul ape uzate, din interpretarea rezultatelor s-au constatat mai multe depăşiri ale concentraţiilor indicatorilor analizaţi în cazul AquaCaraş în Bocşa, Moldova Nouă şi Anina şi CET Energoterm la Reşiţa.

Un alt tip de poluare întâlnit în municipiul Reşiţa, din nefericire este cea fonică. Astfel, în urma unor măsurători efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin în luna ianuarie, în zona Renk a municipiului. Măsurătorile s-au efectuat din 30 în 30 de minute şi s-a observat că maxima a fost atinsă între orele 06.30 şi 7.00. De altfel, s-a constatat că nivelul zgomotului pe parcursul zilei, în acea zonă a oraşului, este cu mult peste media admisă.

Doina Rolea2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor