Poluezi sau nu, plăteşti la fel

1Comentariu
Poluezi sau nu, plăteşti la fel
ORADEA - Începând cu 1 ianuarie 2008, indiferent de gradul de poluare al autoturismelor, se va plăti aceeaşi taxă de drum. Aceasta este una dintre modificările aduse de OUG 157/2007, care a intrat în vigoare la 01.01.2008. Rovinieta

Alte modificări aduse de noul act normativ sunt eliberarea rovinietelor pe perioade reduse: 1 zi (cu excepţia autoturismelor şi vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone), 7 zile, 30 de zile şi 12 luni.

Astfel, pentru utilizarea drumurilor naţionale de către autoturisme se va plăti acelaşi tarif: 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile şi 28 de euro pentru 12 luni.

Cuantumul amenzilor a crescut şi el, dar a fost introdusă şi posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii contravenţionale pe loc sau în termen de 48 de ore. În cazul autoturismelor amenda este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, acestea putând ajunge la un maxim de 9.000 de lei în cazul vehiculelor de transport marfă.

Rovinietele eliberate anterior intrării în vigoare a OUG 157/2007 îşi menţin valabilitatea până la data expirării.

Avantaj non-Euro

Cei mai avantajaţi de noile tarife ale taxei de drum sunt persoanele care posedă autoturisme cu un gard mai mare de poluare în cazul cărora preţul rovinietei a crescut de la 24 la 28 de euro. În cazul autoturismelor Euro 2, Euro 3 şi Euro 4, rovinieta s-a scumpit de la 16,8 la 28 de euro. „Nu-mi convine că sunt băgat în aceaşi oală cu cei care afumă străzile oraşului.

Mi-am luat o maşină care poluează mai puţin, tocmai în ideea de a plăti o taxă de înmatriculare mai mică. Unde este lupta pentru protecţia mediului cu care se tot laudă guvernanţii”, spune revoltat Teofil Boroş, un taximetrist orădean. De aceeaşi părere sunt şi alţi orădeni care au maşini cu un grad de poluare mai redus.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor