Pompierii bihoreni – 80 de ani în slujba cetățenilor

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
3Comentarii
Pompierii bihoreni – 80 de ani în slujba cetățenilor
Data de 1 septembrie 1936 reprezintă o zi cu o semnificaţie deosebit de importantă în istoria pompierilor bihoreni, constituind momentul în care a luat fiinţă prima unitate militară din judeţ: Compania de Pompieri Oradea.

Încadrarea într-un sistem unitar al tuturor serviciilor de pompieri din România a fost posibilă odată cu votarea de către legislativul ţării a „Legii pentru organizarea pompierilor”, promulgată prin Înaltul Decret nr. 815 din 3 aprilie 1936 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 80 din data de 4 aprilie a aceluiaşi an. La Oradea, după acordul Preşedintelui Consiliului Interimar, doctor Vasile Blendea a fost înfiinţată Compania de Pompieri Militari prin „Ordin de Zi nr. 104. Având în vedere legea pentru organizarea Pompierilor publicată în Monitorul Oficial nr. 80/1936, precum şi consimţământul primăriei Oradea de a-şi militariza serviciul de incendiu, pe ziua de 1 Septembrie 1936, ordon:

Pe data de 1 Septembrie 1936 se înfiinţează Compania de Pompieri Oradea cu un efectiv de: 1 Căpitan Comandant, 2 Subofiţeri instructori, 20 Oameni de trupă.”
DSC03681

Zi de zi, de 80 de ani, personalul acestei subunităţi a demonstrat constant acelaşi spirit de abnegaţie faţă de munca desfăşurată, reuşind prin experienţa profesională, curajul şi ataşamentul profund faţă de cauza nobilă pe care o serveşte, să asigure la standarde înalte protecţia vieţii şi a bunurilor cetăţenilor din raionul de intervenţie cu o suprafaţă de aproximativ 564 kilometri pătraţi, format din 31 de localităţi şi o populaţie de circa 228 652 locuitori. Numai în acest an, echipajele Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au desfăşurat 1700 de misiuni ( peste 100 de operaţiuni de stingere a incendiilor, peste 30 de misiuni de salvare a persoanelor cu diferite probleme de sănătate, rămase blocate în locuinţe, aproape 100 de intervenţii la inundaţii, 1119 misiuni de ajutor medical de urgenţă şi de descarcerare, salvări de animale şi alte operaţiuni specifice), neprecupeţind nici un efort pentru a veni în sprijinul celor în slujba cărora se află.

DSC038613Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor