Pompierii isi deschid iar portile

1Comentariu
Pompierii isi deschid iar portile
Pompierii bihoreni oferă azi bihorenilor, posibilitatea de a le vedea tehnica de intervenţie.

La fel ca de ziua lor (13 septembrie), pompierii bihoreni îi invită luni, 28 februarie 2011, pe „civilii” aflaţi în Oradea şi la substaţiile din judeţ să le „inspecteze” tehnica de intervenţie şi câteva exerciţii demonstrative.

Evenimentul se va derula pe tot parcursul zilei, fiindcă astăzi se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile din România, în memoria faptelor înscrise în istorie de înaintaşii pompierilor.
Comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, col. Ioan Baş, a rezumat pentru cititorii Jb că „jertfele înaintaşilor, în anii deosebit de grei ai celor două conflagraţii mondiale, s-au făcut remarcate prin numeroasele acţiuni întreprinse pentru salvarea persoanelor surprinse sub ruine, înlăturarea muniţiilor rămase neexplodate din perimetrele locuite, asigurarea cu alimente şi apă a populaţiei din zonele care suferiseră mari distrugeri”.

78 de ani

Domeniul „Protecţia civilă”, care face parte din sistemul de urgenţă începând cu decembrie 2004, împlineşte luni, 78 de ani de existenţă. În 1933, organizarea protecţiei civile din ţară a fost concretizată prin „Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933”. Se aproba atunci regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene, compartimentul nou format având ca rol principal protejarea populaţiei civile.

Membrii acestui compartiment stabileau atribuţii ministerelor, localităţilor urbane şi rurale, întreprinderilor şi instituţiilor de tot felul din ţară, iar măsurile de prevenţie au fost adunate într-un document unic de înfiinţare a formaţiunilor de intervenţie de la nivelul localităţilor, instituţiilor şi întreprinderilor, denumit Planul Apărării Pasive.

În război

Pompierii s-au aflat în timpul celui de-al doilea război mondial sub coordonatea Ministerului Aerului şi Marinei, iar în 1952 au fost organizate primele state majore ale apărării antiaeriene regionale, cu servicii specializate la nivelul localităţilor şi unităţilor economice.

În 1978 se legiferează implementarea unui sistem de apărare civilă, cu scopul de a pregăti populaţia şi factorii de decizie pentru cazuri de producere a dezastrelor.

După revoluţia din 1989, apărarea civilă prinde teren, iar în 25 septembrie 1996 se adoptă legea protecţiei civile, care cuprinde cerinţe noi rezultate din studiul surselor de risc potenţiale pe teritoriul României: cutremure de pământ, alunecări de teren, inundaţii, accidente şi avarii chimice, nucleare sau industriale, distrugeri de baraje hidrotehnice, etc., precum şi din confruntarea cu alte categorii de riscuri majore specifice sfârşitului de mileniu, unele cu efect transfrontalier. Modernizarea protecţiei civile e marcată în 2008, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi a structurilor judeţene corespondente, care a dat naştere la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu structuri similare în teritoriu.

O.Ş.

Cu viata mea apar viata

Cu viata mea apar viata

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor