Populări în serie cu păstrăvi

1Comentariu
Populări în serie cu păstrăvi
Duminica s-a încheiat „campania de primavara” la populari cu pastravi a apelor montane administrate de AJVPS Bihor. Apele montane administrate de AJVPS Bihor au fost repopulate cu puiet de pastrav.

În urma cu o luna, lacul de la Tileagd a fost populat cu 200 kg de pastravi curcubeu de circa 20 cm si 150 de grame.
În urma cu o saptamâna, lucratorii AJVPS Bihor si inginerul silvic Marius Poenariu au eliberat pe valea Bratcutei 2.950 de pastraviori indigeni de circa 10 cm si 15 grame, cumparati de la pastravaria Tusa din judetul Salaj cu 57 bani (5.700 lei vechi) bucata.


Miercuri actiunea a continuat cu eliberarea a 3.100 de pastraviori similari în Crisului Repede, zona Bulz – Lorau – Bratca – Halta Vadu Crisului.


Din câte apreciaza inspectorul Poenariu, pastraviorii vor atinge cam în doi ani dimensiunea minima la care pot fi retinuti în cadrul unei partide de pescuit sportiv, adica 20 cm de la bot la baza cozii.


Cu ocazia actiunii, personalul de control al AJVPS l-a depistat în zona podului din Bucea pe bratcanul F.G. (50 ani) care, ziua în amiaza mare, bracona cu prostovolul. Barbatul surprins în flagrant, si având deja în tolba mreana si clean, a fost predat Postului de Politie Balnaca.

Pescuitul la pastrav


În râurile montane populate cu salmonide, pescuitul sportiv este permis numai cu musca artificiala sau naluci, fiind interzisa folosirea buldo-ului (sir de musculite artificiale). În apele administrate de AJVPS e suficient permisul anual vizat în judetul respectiv.

Filiala Beius a AJVPS e responsabila de izvoarele Crisului Negru si vaile Poianei, Cristorelului si Boiului, tot în raza AJVPS intrând defileul Crisului Repede între Bulz si confluenta cu valea Bratcutei inclusiv. Mai jos, inclusiv la Vadu Crisului, e administrarea Directiei Silvice Oradea prin Ocolul Silvic Alesd, cel care si elibereaza autorizatia de pescuit.
Pastravul indigen se poate pescui în perioada 1 mai – 15 septembrie, iar lipanul si pastravul curcubeu în perioada 1 iunie – 31 decembrie.


Pe râurile cu salmonide se pot retine zece capturi, iar pe lacurile montane doar cinci bucati.
Respectarea acestor norme este supravegheata de personalul tehnic angajat al AJVPS cu atributii de vânatoare si pescuit, iar controalele inopinate pot fi si mixte, în colaborare cu Inspectoratul Piscicol, Jandarmeria si cu organe silvice abilitate.


Amenzile contraventionale sunt între 80 si 250 lei si se cumuleaza, iar braconajul intra în sfera penalului.

Cristian Horgos



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor