POR european

ORADEA – Programul Operaţional Regional (POR), în contul căruia se vor putea accesa fonduri structurale de la Uniunea Europeană, este, cu bugetul său de 4,6 miliarde euro, al treilea ca mărime, după programele operaţionale de mediu şi de transporturi.

În vederea lansării POR, la Oradea s-a aflat, săptămâna aceasta, Gabriel Friptu, Director General – Dezvoltare Regională în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, pentru a face muncă de popularizare.

POR va finanţa proiecte locale şi regionale, în toată ţara, regiunile mai slab dezvoltate beneficiind de alocări financiare mai mari, cu scopul unei egalizări a dezvoltării, a explicat funcţionarul.

Pot solicita finanţare autorităţile locale(primării, consilii locale şi judeţene), instituţii publice, organizaţii nonguvernamentale, companii private sau persoane juridice care nu sunt agenţi economici, se arată în ghidul practic al POR. Cererea de finanţare se depune la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională din regiunea în care se află solicitantul, în cazul Oradiei, agenţia genstionară, cea din Nord-Vest, fiind la Cluj Napoca.

Odată accesat un proiect POR, spre deosebire de programele PHARE sau ISPA, plăţile se fac pe principiul rambursării, spune trimisul Ministerului: beneficiarul plăteşte din banii lui şi ulterior îşi recuperează banii pe baza documentelor justificative. Sumele contractate în anul în curs, trebuie cheltuite în următorii trei ani, banii neangajaţi se pierd.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !