Porci mulţi, clienţi puţini la Ceica

1Comentariu
Porci mulţi, clienţi puţini la Ceica
Târgul din Ceica a adunat miercuri câteva zeci de porci, clienţii însă au cam lipsit. Imagini
Video: Târg de porci la Ceica  Video

Dacă este miercuri, este târg de porci la Ceica. Cunoscătorii ştiu acest lucru. Dis de dimineaţă, căruţele şi tractoarele cu porci se îndreptau spre marginea localităţii amintite la locul desemnat a găzdui târgul de dobitoace.

La ora 9:00 s-au adunat câteva zeci de porci de toate categoriile, de la purcei de câteva săptămâni la porci graşi bătând chiar spre 200 de kilograme. Clienţii nu se prea înghesuiau să cumpere. „Aşteptăm să se mai aranjeze piaţa. Mi se pare cam mult 8 lei/kilogram cât cer crecătorii. Vor mai coborâ ei din preţ, dacă vor dori să-şi vândă marfa şi să nu o ducă înapoi acasă”, ne-a spus un cumpărător.

Preţ: 7 – 7,5 lei/kilogram

Şi crescătorii de porci s-au orientat, neţinând cu dinţii de preţ. „Am vândut un porc de 97 de kilograme cu 7 lei kilogramul. Preţurile s-au mai echilibrat. Trebuie să fie bine şi pentru noi crescătorii de porci şi pentru clienţi”, ne-a declarat Gheorghe Ghiţ, un crescător de porci din Cordău.

Cine a vrut să cumpere porci mai mici a avut de unde alege la târg. Un cetăţean oferea porci de 45 – 50 de kilograme la 450 de lei.

Campionul vânzărilor de ieri a fost un porc de 180 de kilograme, care cu greu a putut fi urcat într-un microbuz de şase oameni.

Majoritatea crescătorilor de porci prezenţi la târgul de la Ceica se plângeau de lipsa clienţilor şi a pieţei de desfacere. „Anul trecut a fost mai bun din punct de vedere al clienţilor. Preţurile au fost ceva mai mari, peste 8 lei/kilogram. Anul acesta nu prea mai au oamenii bani, se vede că este criză. Nu se merită să mai ţinem porci. Nu există piaţă de desfacere. Abatoarele particulare nu plătesc nici bine nici la timp”, este de părere Vasile Demian, din Ceica.

De aceeaşi părere este şi Dumitru Mihele din Bucium, care spune că ar trebui să se pună o bază mai mare pe agricultură. „Dacă s-ar pune o bază mai mare pe agricultură ar fi mai bine în ţara asta, dar cei de sus se gândesc doar la ei”, precizează Dumitru Mihele.

Cei care au vândut porcii mari au putut să-şi achiziţioneze purcei pentru anul viitor. Preţul acestora varia între 150 şi 200 de lei, în funcţie de mărime.

Crescătorii care nu şi-au vândut porcii mai au o şansă miercurea viitoare, când este ultimul târg de la Ceica dinainte de Crăciun.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor