Porci ţinuţi în condiţii crunte, la Vintere

3Comentarii
Porci ţinuţi în condiţii crunte, la Vintere
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, însoţiţi de poliţişti şi viceprimarul comunei Holod, au descins vineri dimineaţă la o insalubră crescătorie de porci de la marginea satului Vintere, după un film difuzat joi de PRO TV.  Video

La vederea autorităţilor şi ziariştilor, la faţa locului a sosit şi unul dintre vecinii alertaţi de focarul de infecţie.

„Toate câmpurile-s devastate împrejur. Joi au filmat 16 porci zăcând morţi afară, plus cei din coteţe. Azi-dimineaţă a venit proprietarul şi i-a ridicat… Dacă vine căldura nu mai poţi să stai. Vin câinii în sat cu bucăţi de porc mort. L-am văzut odată cu doi vieri morţi din care ieşeau viermi mari. Mi-a spus că-i dă să-i mănânce câinii”, ne-a spus ieri Anton Petru.

Înfometarea animalelor pare să fie cauza mortalităţii mari, unii dintre porcii vii având urmele muşcăturilor dintre ei.

 

Lege prea blândă

De altfel, şi ieri la amiază inspectorii au văzut în spatele unui coteţ rămăşiţele a doi porci.

„Animalele moarte trebuie ecarisate şi predate la Protan. Aici nu se respectă nicio normă de biosecuritate. Nu e fermă autorizată, ci o improvizaţie în care se cresc circa o sută de porci în condiţii total necorespunzătoare. Nu asigură nicio normă de bunăstare a animalelor. E o neglijenţă crasă. Nu cunosc persoana. Pare că e vorba de un crescător cu totul nepregătit sau inconştient ce înseamnă creşterea animalelor. Vom încerca să-l contactăm ca să rezolvăm problema. Din păcate, legea nu ne oferă pârghii suficiente ca să acţionăm pe proprietatea lui”, a declarat ieri dr. Aurel Indrie, care este şi purtător de cuvânt al DSVSA Bihor.

 

Cerc vicios

Totodată, directorul DSVSA Bihor, dr. Petru Gruia, ne-a confirmat că proprietarul a mai fost amendat: „Inspectorii noştri l-au mai amendat anul trecut cu câte 20 milioane de lei vechi. Am sesizat şi Primăria Holod, care nu poate nici ea să-l stăpânească. Porcii nu sunt vaccinaţi şi nu au crotaliere, fiind un pericol de răspândire a pestei sau a altor boli”.

Din spusele altor vecini, proprietarul nu poate vinde porcii în Vintere, căci consătenii ştiu în ce condiţii sunt ţinuţi. De asemenea, abatoarele nu preiau porci neluaţi în evidenţă, iar târgurile de porci sunt închise conform normelor contra pestei. Astfel că proprietarul e într-un impas financiar care nu pare să asigure curând belşug pentru porcii rămaşi în viaţă.

 

Cristian Horgos3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor