Porcii sacrificati, verificati

De Dan Birta
Porcii sacrificaţi trebuie controlaţi
Porcii sacrificaţi trebuie controlaţi - © FOTO: FAN
 Medicii sanitari veterinari ţin să reamintescă bihorenilor, acum în preajma sărbătorilor când conform tradiţiei în fiecare gospodărie se sacrifică porcul, că examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

„Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, nu doar va fi sancţionată de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu amenzi de până la 2.000 lei, dar pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consumă acea carne”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Carne examinata

Exemenul se execută de personal acreditat de către DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, precum şi de personalul propriu al DSVSA Bihor din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA). În Oradea există trei astfel de circumscripţii în cele trei pieţe agroalimentare mari. În Marghita, Valea lui Mihai, Aleşd, Salonta, Beiuş şi Ştei funcţionează de asemenea astfel de circumscripţii. Programul de activitatea al CSVSA –urilor este zilnic între orele 8-16:00. Sâmbata se asigură permanență între orele 8 – 16:00 la CSVSA din cadrul Halei de carne din Piața Cetate, precum și în CSVSA din Marghita, Salonta, Aleșd și Beiuș.

„Vă atragem din nou atenţia că Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară care se transmite la om prin ingerarea de carne insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie. Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis”, a concluzionat şeful DSVSA Bihor.

La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !