Porcul este la mare căutare

4Comentarii
Porcul este la mare căutare
ORADEA – Liniştea nopţii este spartă dis-de-dimineaţă de un zgomot ascuţit ca un iatagan. Goana după carne de porc ia amploare înainte de Crăciun.

Este ultimul guiţat al porcilor înainte de întâlnirea cu jungherul măcelarului. De la anul, porcii vor fi sacrificaţi fără să mai poată măcar guiţa. Normele UE prevăd, începând cu 1 ianuarie 2007, asomarea animalului înainte de sacrificare. Cei care sacrifică animale pentru consum propriu trebuie să facă examenul trichineloscopic, pentru a nu avea surprize neplăcute. Pentru acesta se plătesc între 7 şi 10 lei direcţiilor sanitar-veterinare judeţene.

Legat de asomarea porcilor înainte de sacrificare, Aurel Indrie, sef Serviciu Sănătate Animală la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Bihor, spune că „acesta este singurul lucru care ne încurcă în ceea ce priveşte normele europene în privinţa sacrificării porcilor”. „Problema este că nu-i voie să înjunghii porcul pe viu. După înjunghiere poţi să-l prelucrezi cum vrei”, spune Indrie.

Adio târguri

Târgurile de animale sunt închise în multe judeţe din ţară, printre care şi Bihorul. Aurel Indrie crede că târgurile nici nu vor mai fi deschise vreodată. „Din gospodăriile proprii se vor putea vinde porci până în data de 20 decembrie 2006, când începe vaccinarea de necesitate contra pestei porcine. De la anul se vor putea creşte până la trei porci pentru consumul familial. În exploataţii se vor putea ţine până la 20 de porci, care vor fi comercializaţi doar în cadrul comunei, fără a trece prin târguri”, a precizat Aurel Indrie.

Goana după carne

Până atunci, toată lumea este în căutarea unui porc, sau a unei părţi a tradiţionalului animal de Crăciun. Închiderea târgurilor i-a lovit pe cei care credeau că vor scoate un ban bun din creşterea porcilor. Singura soluţie, anunţurile din ziare. Pentru un kilogram de porc viu se cer 4,5 lei noi. Oferta este destul de bogată. Cine nu vrea un porc întreg se poate orienta spre Selgros, Real, Metro, măcelării sau abatoare. Dar aici preţurile sunt mai piperate.

La Hala de carne din Piaţa Cetate, aglomeraţia era ieri destul de mare. Pulpa de porc se vindea cu 12 lei/kg, iar ceafa cu 12,5 – 13 lei/kg. Cotletul costa 13 lei/kg, costiţa 10 şi jambonul tot 10 lei/kg. Pe kilogramul de slănină crudă măcelarii cereau 3 lei, iar pe capul de porc tot atât. Preţurile sunt însă uşor negociabile, în funcţie de cantitatea şi calitatea cărnii. „Prefer să cumpăr o bucată sau două de carne care-mi plac.

Aici am de unde alege. Anul trecut am luat un porc de 150 kilograme, dar mai am şi acum din el”, spune un pensionar. Măcelarii sunt şi ei destul de mulţumiţi. „Vânzările au început să meargă. Sunt destul de mulţumită”, spune Mariana Cionca, una dintre vânzătoarele din hală.

Dan Birta4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor