Porţile maramureşene, simboluri astrale

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
1Comentariu
Simboluri în sculptura maramureşeană
Simboluri în sculptura maramureşeană - © Foto: Ilie Tudorel
Artistul fotograf Ilie Tudorel prezintă o expoziţie alcătuită dintr-o suită de simboluri descoperite în decorurile sculpturilor maramureşene.

Artistul fotograf băimărean Ilie Tudorel va prezenta la Oradea o inedită expoziţie de fotografie – „Simboluri astrale în arhitectura tradiţională maramureşeană”. Gazda expoziţiei este Asociaţia „Euro Foto Art” şi Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea.

În imaginile expuse, artistul din Baia Mare prezintă o suită de simboluri descoperite şi „decupate” din decorurile sculptate pe renumitele porţi şi biserici de lemn din Maramureş.

„«Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană» este un proiect itinerant al artistului Ilie Tudorel, care își propune să promoveze simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureș, în România, dar și pe plan internațional”, a arătat Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”.
Până în prezent, artistul băimărean şi-a expus lucrările la Centrul Multimedia „Planetariu” Baia Mare, la Castelul „Károlyi” din Carei, la Galeria Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Expoziția s-a bucurat şi de un binemeritat succes în cadrul Conferinței Internaționale de Etnologie, organizată în anul 2015 la Baia Mare.

În cadrul expoziției, alături de imaginile surprinse pe teren în „țările” din nordul Transilvaniei – Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Oașului – vor fi expuse și cinci simboluri (replici) tridimensionale cioplite în lemn de meșterul popular Nicu Pop, din localitatea Plopiș, comuna Șișești, județul Maramureș.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 2 martie, de la ora 17:00, în prezenţa autorului. Publicul prezent la vernisaj va fi salutat de Angela Lupșea, directorul interimar al Muzeului Cetății și Orașului Oradea.

Fotografiile expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar expoziția va fi deschisă de Ştefan Tóth AFIAP.

Noua expoziţie va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la sfârșitul lunii martie.

Carte de vizită

Artistul fotograf Ilie Tudorel este membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) – filiala Baia Mare și al Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Este fondator și președinte al Foto Clubului din cadrul Asociației „Millennium” din Baia Mare. Începând din anul 2011 a desfășurat o intensă activitate în mediul on-line prin înfiinţarea blogului de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com, ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureșului, Transilvaniei și României în lume.

Din anul 2013 a susținut stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură și în domeniul fotografiei de natură și peisaj la Academia Photo România.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor