Portughezii ne-ar face Muzeu…

20Comentarii
Portughezii ne-ar face Muzeu…
ORADEA - În şedinţa Consiliului Judeţean de marţi, aleşii judeţului au delegat Executivul să negocieze cu o companie portughezo-spaniolă – Hayward Servicos de Consultadoria LDA – care se oferă să ridice pe banii ei un sediu nou pentru Muzeul Ţării Crişurilor şi, dacă e cazul, şi alte clădiri pentru instituţii publice, pe un teren al CJ situat lângă Universitatea Oradea.

 La schimb, întreprinzătorul privat doreşte să deruleze afaceri imobiliare pe acelaşi teren al Consiliului Judeţean, de peste 10 hectare.

Propunerea preşedintelui Ţîrle a iscat reacţii adverse din partea Opoziţiei. PD-L a întrebat Executivul de cenu organizează o licitaţie pentru terenul respectiv, preferând varianta unui parteneriat. Liberalii i-au asigurat pe pedelişti că li se cere doar un vot de principiu şi că pentru fiecare decizie, conducerea CJ va cere încuviinţarea consilierilor judeţeni. Proiectul a fost adoptat, cu 18 voturi „pentru”.

 

Tentaţii imobiliare la Consiliu…

O companie cu două sedii (!), la Madeira, în Portugalia, şi la Madrid are o ofertă ce pare să-l seducă pe preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle. Deşi angajaţii Muzeului Ţării Crişurilor, în frunte cu directorul Aurel Chiriac, cer imperios continuarea vechiului proiect, de amenajare a unui sediu nou pentru Muzeu în clădirea fostei Garnizoane, Ţîrle insistă că ar fi mai avantajos, atât din punct de vedere pecuniar cât şi din perspectiva patrimoniului, ca Muzeul să funcţioneze pe viitor într-o clădire noua, ridicată special pentru această instituţie.

O firmă portughezo-spaniolă bine informată a aflat despre intenţiile lui Ţîrle şi i-a şi trimis acestuia o ofertă ispititoare: firma e dispusă să construiască pentru judeţul Bihor clădiri care să servească instituţiilor publice şi/sau apartamente şi unităţi comerciale în valoare de circa 27 milioane euro! De asemenea, investitorul doreşte să înfiinţeze în parteneriat cu CJ Bihor o companie Joint Venture, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare pe un teren aflat în administrarea CJ lângă universitate. Părţii române i se oferă 200 euro/mp pentru terenul respectiv. Şi bomba abia acum vine: „compania noastră va oferi resursele financiare până la valoarea de aprox. 360 milioane euro pentru a investi într-o zonă de aprox. 600.000 mp propusă pentru compania Joint Venture”, se arată în oferta HSC (Hayward Servicos de Consultadoria), semnată directorul Jozsef Szekely, un nume cu rezonanţă maghiară evidentă…

Deşi propunerea Executivului CJ a stârnit critici în rândurile Opoziţiei, ieri, la şedinţa forului judeţean, scoţând la iveală ezitări şi bâlbâieli din partea Puterii, în cele din urmă Consiliul şi-a dat acordul pentru demararea negocierilor cu investitorii portughezo-spanioli, maghiari sau ce-or fi…

 

Dezbatere publică la Muzeu
Gâlceavă-n jurul Muzeului

 

Călin Corpaş20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor