Posesorii de arme – la prelungiri

Posesorii de arme – la prelungiri
Poliţiştii anunţă posesorii, colecţionarii lşi instructorii de arme că au fost modificate normativele.

Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor a fost modificată, astfel că de acum încolo, deţinătorii de arme letale şi neletale supuse regimului autorizării (pistoale cu bilă de cauciuc, cu gaz şi arme cu aer comprimat) sunt obligaţi să îşi prelungească valabilitatea permiselor de armă înainte de împlinirea termenului de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, a anunţat Alina Dinu, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Acte multe

Bihorenii cu permise de armă tip A, B, cu atestate de colecţionar şi de instructor în poligonul de tragere, eliberate în anul 2006, trebuie să se prezinte pentru prelungirea permiselor cu: permisele de armă şi armele înscrise în acestea, dovada tragerii experimentale pentru armele cu ţeava ghintuită, actul de identitate, cererea tip completată şi semnată inclusiv pe verso, o fotografie color (4 x 5cm), adeverinţă care să ateste calitatea ce a determinat acordarea autorizării pentru a deţine arma de apărare şi pază (în cazul persoanelor care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice), adeverinţă care să ateste calitatea de antrenor sau sportiv categoria I pentru persoanele care deţin arme de tir scurte, documentele de predare – primire (contract de închiriere) a armelor de apărare şi pază (în cazul în care sunt închiriate de la armurieri autorizaţi), atestatul de colecţionar în cazul persoanelor fizice care deţin arme de colecţie, certificatul medical tip (Anexa 2), eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înainte de depunerea cererii, aviz psihologic din care să rezulte că persoana este aptă să deţină şi să folosească arme şi muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înainte de depunerea cererii, de către un psiholog autorizat, atestat în condiţiile legii, certificat de cazier judiciar, un dosar.

Posesorii de arme care au arme cu defecţiuni tehice vizibile trebuie să prezinte poliţiştilor de la Arme şi Muniţii dovada că mai pot fi folosite conform destinaţiei.

Nu mai e de joacă cu armele

Poliţiştii avertizează că “nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”. În plus, au apărut unele modificări legislative care restricţionează procurarea și deţinerea neletale supuse regimului autorizării (pistoale cu bilă de cauciuc, cu gaz şi arme cu aer comprimat), iar amenzile sunt mai drastice, cu scopul de a evita accidentele nefericite.

Bihorenii care îşi cumpără arme neletale cu gaz care sunt trecute în certificate de deţionător sunt obligaţi ca în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să solicite la Poliţie înscrierea acestora în permise de armă.

De reţinut că armele şi dispozitivele neletale din categoria E din anexă (armele cu destinaţie industrială, precum şi muniţia corespunzătoare, armele de asomare, precum muniţia corespunzătoare, harpoanele destinate pescuitului, precum şi muniţia / proiectilele corespunzătoare, arcurile destinate tirului sportiv, precum şi proiectilele corespunzătoare, replicile de arme tip airsoft, dispozitivele paintball) pot fi deţinute, purtate şi folosite de către persoanele fizice şi juridice, fără înregistrare sau autorizare şi pot fi procurate în România de orice persoană cu vârsta de minim 18 ani. Totuşi, spun poliţiştii, posesorii armelor neletale din categoriile D şi E din anexă sunt obligaţi să îşi păstreze armele acasă sau la locul de rezidenţă în aşa fel încât să nu aibă acces la ele persoaneld neautorizate care ar putea produce accidente.

Când posesorul unor arme decedează sau e dat dispărut, rudele sau persoanele apropiate acestuia trebuie să anunţe Poliţia şi să depună armele şi muniţiile respective la cel mai apropiat armurier, în termen de 15 zile de la data decesului ori, după caz, a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a dispariţiei.

De reţinut şi că dreptul de procurare, de deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor letale.neletale se dobândeşte de la data emiterii autorizaţiei de procurare a armei (sau a permisului de armă).

Unde e interzis cu arme

Poliţiştii atenţionează că posesorii de arme neletale destinate autoapărării nu le pot purta fără actele ce atestă dreptul de port şi folosire şi nu le pot avea la ei în locuri aglomerate (stadioane, săli de spectacol şi adunări publice etc), dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa.

O.Ş.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !