Posibile cauze a răspândirii virusului

1Comentariu
Posibile cauze a răspândirii virusului
Serviciul Român de Informaţii a desecretizat raportul cu privire la gripa aviară, pe care îl trimisese autorităţilor la sfârşitul săptămânii trecute. Datele SRI arată că o posibilă cauză a apariţiei virusului aviar în fermele de la Codlea şi Alba ar putea fi importurile de păsări vii din Ungaria, Slovacia şi Olanda.  Gripa aviara in lume VOT

“SC Patiprod SRL Codlea a achiziţionat de la firma Verba Trans SRL din Braşov 41.860 de pui de curcă, importaţi în data de 17 ianuarie a.c.de la firma Aviagen din Ungaria. (…) Deoarece în perioada 23-28 aprilie a.c., în cadrul firmei Patiprod au murit 29.000 de pui de curcă, reprezentanţii firmei au luat legătura cu mediul veterinar Iuliu Pop care şi-a declinat competenţa, afirmînd că nu se pricepe decît la pui de găină (…) Până în data de 28 aprilie, reprezentanţii firmei Patiprod au îngropat păsările într-o groapă săpată la 300 de metri în afara perimetrului fermei”, se arată în Raportul SRI.

Potrivit aceluiaşi raport, firma Drakom Codlea a importat din Slovacia 48.500 de pui vii, transportul fiind însoţit de documente sanitar-veterinare în care păsările erau declarate sănătoase.

Raportul, publicat ieri în presa centrală, a stârnit vii controverse, cu toate că preşedintele Ttraian Băsescu şi ministrul Gheorghe Flutur au cerut desecretizarea documentului încă de la sfârşitul săptămânii trecute.

“În urma întâlnirii de vineri, ministrul agriculturii şi preşedintele Băsescu au cerut această desecretizare pentru ca opinia publică să cunoască subiectul în detaliu”, a precizat purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, nu a vrut să facă referiri la conţinutul raportului, dar a precizat că informaţiile respective vor ajuta la elucidarea cauzelor bolii. Documentul a ajuns şi pe masa premierului Călin Popescu Tăriceanu, care susţine însă că raportul SRI nu este sprijinit de dovezi clare.

Raportul subliniază că la intrarea în ţară a puilor controlul sanitar-veterinar a fost superficial. Serviciile veterinare din ţările respective neagă însă că păsările exportate în România ar fi fost infectate cu gripă aviară.

Biroul de presă al Serviciului Român de Informaţii a dat publicităţii, ieri seară, o erată în care se precizează că nota desecretizată prezentată conţine date reale, cu o singură eroare cauzată de urgenţa solicitării. Eroarea constă în faptul că firma menţionată în raportul SRI este specializată în creşterea puilor de găină şi nu a celor de curcă, aşa cum se preciza în raport.

Biroul de presă al SRI mai precizează că după anunţul oficial al eradicării focarelor de gripă aviară de pe teritoriul României, SRI va analiza responsabilităţile privind eroarea şi va dispune măsuri în consecinţă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor