Poştaşii încep protestele

Poştaşii încep protestele
ORADEA – Dacă vi se pare că aşteptaţi prea mult la ghişeele Poştei, dacă vi se pare că poştaşul ajunge prea greu cu pensia sau cu o recomandată, fiţi fericiţi. Poate fi şi mai rău.

Începând cu 9 februarie Poşta Română va declanşa o acţiune de protest pentru a determina Guvernul să scoată Poşta Română de pe lista societăţilor monitorizate. Asta înseamnă timp mai mare de aşteptare la ghişee, pensie ajunsă mai greu la beneficiar, abonamente aduse cu întâziere, etc. „Includerea Poştei pe această listă a fost o decizie abuzivă a Guvernului Năstase, dictată de slugărnicia şi excesul de zel al unor miniştri PSD faţă de FMI”, a declarat Angela Feier, preşedintele Sindicatului Poşta Română Bihor. Această decizie interzice libera negociere a salariilor şi nu permite angajarea a peste 3.000 de persoane, număr rezultat din normările efectuate anual de companie.

 

Consecinţe

Ca urmare a acestei monitorizări, 10.000 de salariaţi din Poşta Română sub la limita salariului minim pe economie, pentru alţi 17.000 de angajaţi salariul nu ajunge nici pentru plata întreţinerii şi a energiei electrice pentru un apartament cu două camere. „În Bihor, din cei circa 850 de salariaţi, 450 au salariul sub 500 de lei, în timp ce salariul mediu brut pe economie este de 1100 de lei”, precizează Angela Feier.

Din cauza deficitului de salariaţi, angajaţii companiei acumulează ore suplimentare ce nu pot fi recuperate şi nici plătite din cauza monitorizării. Poştaşii transportă şi distribuie între 2.000 – 4.000 de corespondenţă peste normele de protecţie a muncii, anual. Salariaţii din tranzitele poştale, care, de regulă au numai program de noapte lucrează în condiţii primitive. Cursele poştale auto se efectuează în „sicrie” pe roţi. „Acestea sunt doar câteva dintre consecinţele monitorizării companiei. Cei 32.000 de sindicalişti din Poştă au decis să declanşeze acţiunile de sensibilizare, începând cu 9 februarie, până la scoaterea societăţii de pe lista de monitorizare”, spune liderul sindical.

 

Protest

Din 9 februarie factorii poştali nu vor mai duce nici 100 de grame în plus faţă de greutatea admisă. „Greutatea legală admisă este de 12 kg pentru femei şi 15 kg pentru bărbaţi, dar de multe ori greutatea dusă de poştaşi este dublă”, conchide Angela Feier. Nici factorii poştali şi nici oficiantele de la ghişeu nu vor mai face nici un demers pentru simplificarea activităţii, pentru ajutorul clienţilor, în afara celor prevăzute strict în instrucţiunile de serviciu, şi, nu va rămâne nici un sindicalist peste orele de program. „Având în vedere că nu avem voie să facem grevă, acţiunea de protest va continua până când factorii în drept vor hotărâ scoaterea companiei de pe lista de monitorizare”, a încheiat liderul sindical.

Dan Birta

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !