Postliceal, din toamnă, la Universitate

De Iasmina Ardelean
1Comentariu
Postliceal, din toamnă, la Universitate
Pe lângă Universitatea din Oradea va fiinţa un Colegiul postliceal şi un centru de pregătire pentru Bac.

Modificările aduse la Legea Educaţiei Naţionale prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative deschid orizonturi noi pentru Universitatea din Oradea. Astfel, din toamnă instituţia de învăţământ superior va înfiinţa un colegiu universitar pentru studii postliceale.
„Sunt multe specializări de şcoli postliceale pe care învăţământul de licenţă nu le poate oferta sau la care se predă la un alt nivel aşa că nu vor exista conflicte cu specializările de la facultăţi. Vorbim aici de cursuri de igiena corpului, asistenţă pedagogică, estetică, comerţ, informatică, transporturi, asistenţă medicală sau producţie media”, a arătat rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău.
Pe de altă parte, absolvenţii de liceu care nu s-au prezentat sau care au eşuat la examenul de bacalaureat vor putea să se înscrie la cursurile Universităţii din Oradea. Absolvenţii de liceu vor putea frecventa cursurile susţinute de profesori universitari. Materialele predate vor fi elaborate după programa şcolară. În acest fel, speră rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, liceenii vor putea promova examenul de maturitate.

Preînscrieri

Înfiinţarea Colegiului Universitar, precum şi Centrul de Pregătire pentru Bacalaureat vor fi câteva dintre subiectele discutate în şedinţe de Senat din 14 iulie.
„După ce decizia va trece de Senat vom face preînscrieri pentru cursurile de pregătire. Pe baza acestora vom organiza serii şi grupe. Avem norocul ca datorită specializărilor variate de care dispunem să putem acoperi 99% din materiile care se pregătesc pentru Bac. Suntem conştienţi că nu va fi uşor pentru că foarte mulţi dintre cei care vor urma aceste cursuri vor dori să muncească în paralel”, a mai adăugat rectorul Bungău.
Cât despre postliceale, acesta a precizat că există cerere mare pentru anumite cursuri, precum asistenţa medicală, astfel că acestea vor fi gestionate de facultăţile de profil.
„Durata cursurilor va fi diferită în funcţie de specializare şi nu ne este teamă de concurenţa pe care ne-o vor face şcolile postliceale care există la această oră în Oradea”, a mai arătat Bungău.
Pentru anul 2014-2015, la colegiul universitar locurile nu vor fi bugetate. În schimb, programele de pregătire vor fi subvenţionate de Ministerul Educaţiei. Fiecare absolvent de liceu va beneficia de o subvenţionare de un an de zile.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor