Pot obţine 100.000 de euro pe an

De Simona Drimbău
Pot obţine 100.000 de euro pe an
Fermierii care se organizează în grupuri de producător pot primi 100.000 de euro pe an.

Submăsura 9.1, supranumită ,,Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol’’ încurajează asocierea producătorilor primari în grupuri de producători şi pune la dispoziţie până la 100.000 euro pe an, fermierilor organizaţi în grupuri de producători.

Sprijinul acordat prin această măsură urmăreşte să contribuie la îmbunătăţirea performanţelor generale şi creşterea veniturilor exploataţiilor agricole, integrarea pe piaţă a producătorilor primari prin adaptarea producţiei acestora la cerinţele pieţei, comercializarea în comun a producţiei lor, crearea şi promovarea lanţurilor scurte dar şi respectarea standardelor comunicare, spun reprezentanţii AFIR.

Eligibili

Beneficiarii eligibili pentru această măsură sunt Grupurile de producători din sectorul agricol care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului. Beneficiarii trebuie să aibă statutul de persoană juridică română şi să acţioneze în nume propriu.

Pentru a putea obţine sprijinul, beneficiarii trebuie să se încadreze în definiţia IMM (microintreprinderi, intreprinderi mici şi mijlocii), în condiţiile prevazute de lege.

Pentru a putea primi finanţarea, beneficiarii vor trebui să îndeplinească principiile şi criteriile de selecţie aferente programului şi să acumuleze cel puţin 10 puncte, în funcţie de următoarele principii: principiul cooperării grupurilor de producători acordă 10 puncte producătorilor care fac parte dintr-un grup operaţional care implementează un program de dezvoltare inovare pe sM 16.1. Pentru producătorii care au depus proiectul în etapa a-II-a a sM 16.1 şi cei care l-au depus în prima etapă, notarea se va face cu 7 respectiv 4 puncte.

Principiul reprezentativităţii grupurilor notează proiectul în funcţie de numărul de membrii ai asociaţiei de producători şi acordă 30 de puncte pentru asociaţiile cu peste 15 membrii, 25 de puncte pentru cele cu 10-15 membrii şi 20 de puncte pentru cei cu 6-9 membrii.

Principiul calităţii produselor acordă puncte grupurilor care produc, depozitează şi comercializează produse HNV sau produse care contribuie la scheme de calitate naţională şi europeană. Astfel, pentru propuneri de investiţii în zona ecologică vor fi acordate 15 puncte, pentru produsele alimentare care sunt în curs de recunoaştere se vor acorda 10 puncte iar pentru produsele tradiţionale sau provenite din exploataţii situate în zone HNV, câte 5 puncte.

Principiul sectorului prioritar punctează grupul de producători în funcţie de tipul producţiei. Cei care vor avea ca activitate producerea de lapte, produse din lapte sau legumicultură vor primi 15 puncte, cei care vor produce carne, produse din carne de porc sau plante medicinale vor fi notaţi cu 12 puncte iar producătorii de plante tehnice (sfeclă de zahăr, in, cânepă, hamei,soia) cu 9 puncte.

Principiul asocierii exploataţiilor acordă puncte în funcţie de dimensiunea economică a fiecarui grup de producători. Astfel cei cu o dimensiune economică între 1000-11.999 euro vor fi notaţi cu 20 de puncte iar cei cu o dimensiune între 12.000-50.000 euro vor primi 15 puncte.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !