Pot primi 250 lei dacă se înscriu la AJOFM

De Simona Drimbău
Reactualizat la:
AJOFM Bihor a derulat o campanie de informare a tinerilor din clasele terminale din şcolile din judeţ
AJOFM Bihor a derulat o campanie de informare a tinerilor din clasele terminale din şcolile din judeţ
În termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, absolvenţii trebuie să se înscrie în evidenţele Agenţiei pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Absolvenţii, dacă se înscriu în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, pot beneficia gratuit de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare.

Astfel, conform normelor în vigoare, absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrați la structurile AJOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. „Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire, şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei”, a precizat Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor.

60 de zile

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

În cazul absolvenţilor de liceu promoţia 2019, cele 60 de zile încep a fi numărate din data de 01 iunie, potrivit Ordinului nr. 3.382/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2018-2019, conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 31 mai 2019”. În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie în cuantum de 1.500 de lei.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la sediul AJOFM Bihor din Oradea, str. Transilvaniei nr. 14, tel. 0259/436.821, sau la punctele de lucru din Aleșd, str. Rândunicii nr. 4, tel. 0259/340.022; Beiuș, str. Samuil Vulcan nr. 16, tel. 0359/461.731; Marghita, str. Eroilor nr. 9, tel. 0259/363.528, și Salonta, str. Haiducilor nr. 16B, tel. 0259/372.156. Alte informații pot fi găsite pe site-ul agenției: www.bihor.anofm.ro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !