„Poveste ciudată”, la Liceul Don Orione

De Crina Dobocan
„Poveste ciudată”, la Liceul Don Orione
Comedia „Povestea ciudată a lui Dr. Jekyll & Mr. Hyde” va fi pusă în scenă, la Liceul Don Orione de Compania TeatroImmagine din Veneţia.


Institutul Italian de Cultură din România, Liceul Don Orione şi Centrul Cultural Italian din Oradea invită orădenii marți, 24 aprilie, de la ora 19:00, la Liceul „Don Orione” la spectacolul de comedie „Povestea ciudată a lui Dr. Jekyll & Mr. Hyde”. Spectacolul este prezentat de Compania TeatroImmagine din Veneţia și face parte din genul: commedia dell’arte. Intrarea la spectacol este liberă, în limita locurilor disponibile. Descrierea scenelor se va face în limba română.

Caracteristici

Commedia dell’arte este cel mai cunoscut şi iubit gen din teatrul italian. Din anul 1500 companiile de comedianţi italieni, în mod special veneţieni, au început să străbată în lung şi-n lat mai întâi Italia, apoi Europa, răspândind peste tot folosirea măştilor şi comedia în stil italian. Tocmai măştile şi pantomima reprezintă două caracteristici ale acestui gen de teatru.

Spectacolele nu aveau texte scrise, ci canovacci (scheme sumare ale acţiunii) şi se bazau pe improvizaţia actorilor care reprezentau în stil popular viaţa socială, familială, dragostea, trădarea, adulterul, foamea, sărăcia, puterea.

comedie-poveste-ciudata

 

Pe firul acestei tradiţii se situează și excelenta adaptare a romanului din secolul al XIX-lea al scriitorului englez R. L. Stevenson „Lo strano caso del Dottor Jekyll e Mr. Hyde” („Povestea ciudată a lui Dr. Jekyll & Mr. Hyde”), ce devine în viziunea regizorului Benoit Roland un spectacol amuzant, unic și original.

Atmosfera londoneză, cu mirosurile Tamisei, luminile felinarelor, ceața atotstăpânitoare sunt transformate de regizor în imagini ale Veneției, cu străduțele ei, cu apa canalelor, luminile clădirilor și penumbra piațetelor.

Ca și celelalte spectacole ale trupei de teatru, punerea în scenă nu reproduce identic romanul, ci este o adaptare liberă în care textul devine pretextul unei opere pline de umor și culoare, cu replici inteligente și o imaginație debordantă; totul într-un dialect venețian plăcut și ușor de înțeles, însoțit de folosirea măștilor și a travestiului, un omagiu adus commediei dell’arte ca gen reprezentativ al marii tradiții a teatrului italian.

Distracția este garantată atât de actorii extrem de buni, cât și de fluiditatea intrigii plină de echivoc, care insistă pe antiteza tineri/bătrâni, stăpâni/servitori, pe schimbul de registru, pe gaguri și pantomimă, dar și pe momente de improvizație.
Spectacolul pare că trece prea repede, iar la căderea cortinei izbucnesc spontan aplauzele. Un spectacol care trebuie musai văzut.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !