Povestea unei vieți marcate de opera Simon Boccanegra spusă la Oradea

De Veronica Bursaşiu
Povestea unei vieți marcate de opera Simon Boccanegra spusă la Oradea
© Foto: European Music Open
Cariera i-a dus pașii pe toate meridianele lumii. A început să cânte de la nouă ani, pe coridoarele școlii. Spune că școala e important, dar nu esențială în devenirea ta ca om. Important e să-ți urmezi talentul.

Iar părinții săi au meritul că l-au ajutat să facă asta. Este vorba despre cel mai în vogă bariton român George Petean. Sâmbătă seara, acesta a poposit în decorul construit pe scena Teatrului Regina Maria, acolo unde în cadrul European Open Music a fost înregistrată o nouă ediție e emisiunii Garantat 100%. Directorul artistic al European Open Music, tenorul Alexandru Badea și-a dorit prezența realizatorului emisiunii Cătălin Ștefănescu în cadrul evenimentului încă de anul trecut.

Momentul a venit în penultima seara a festivalului, ediția 2018. Numele baritonului clujean George Petean s-a impus pe marile scene ale lumii prin eleganţa, nuanţarea şi tehnica excelentă a interpretării şi prin culoarea unei voci lirice singulare.

Din proiectele sale enumerăm “Don Carlo” de G. Verdi la Opera Regală Covent Garden din Londra(2015), “Rigoletto” la Opera din Zurich (2014), “Attila” la Opera din Monte-Carlo (2016), “Bal Mascat” de G. Verdi la Teatrul “La Monnaie”din Bruxelles (2015), “Elixirul dragostei” la Opera din Monte-Carlo (2014), “Simon Boccanegra” de G. Verdi în Japonia (2014), “Luisa Miller” de G. Verdi la Opera din Hamburg (2014), “Ernani” de G. Verdi la Opera din Liège (2015), “I Puritani” de V. Bellini la Opera din Zurich (2016).

Interviul de pe scena Teatrului Regina Maria vine, așa cum a mărturisit baritonul, „în momentul cel mai fericit” al vieţii sale, baritonul considerând că a trăit déjà maximul care I se putea întâmpla de-a lungul carierei „să cânt cu maestrul Muti Simon Boccanegra la Roma”. De ce e atât de importantă Boccanegra pentru bariton? Pentru că e legată de numele fratelui său care, la rândul lui, este bariton şi care, mărturisea George Pretean a făcut una dintre cele mai mari cariere posibile ca şi cântăreţ de operă.

Pe fratele său, baritonul l-a ascultat prima dată la radio cântând Simon Boccanegra la Opera Regală din Londra. Scena audiției se derula alături de mama sa care, din păcate, după doi ani s-a stins. Cunoscând aceste detalii, realizatorul emisiunii Garantat 100% l-a invitat pe bariton pe scena Teatrului din Oradea într-un décor ce reproducea acel moment: un décor minimalist al unei garsoniere unde alături de două fotolii trona un aparat de radio și nelipsitul pește de sticlă present în casele romanilor în timpul comunismului.

Momentul și decorul nu puteau decât să transmită o vie emoție invitatului despre care se știa că Simon Boccanegra i-a atins artistului sufletul încâ de când a ascultat-o la Covent Garden în 1991. „Eu nu aş fi fost niciodată cântăreţ de operă dacă nu era fratele meu”, a spus baritonul.

Este vorba despre Alexandru Agache. Oarecum în același décor în care scena se petrecea în urmă cu peste 25 de ani, baritonul și-a amintit că „eram extrem de emoţionat în acea seară şi pentru fratele meu, să-i reuşească spectacolul, dar şi pentru că auzeam o muzică pe care nu mi-am imaginat niciodată că o voi cânta”. Așa a devenit Simon Boccanegra una dintre operele care i-au marcat existența lui George Petean.

Baritonul consideră că aceasta este una dintre operele speciale ale lui Verdi, în care se ascultă mai mulţi compozitori, singura în care eu aud în acelaşi timp şi Bach, şi Chopin, şi Schubert… o lucrare fantastică. Simon Boccanegra avea să o cânte George Petean cu maestrul Muti în 2012, la Teatrul de operă din Roma şi Maestrul Muti nu dirijase Simon Boccanegra până atunci pentru că nu a găsit niciodată o voce de bariton care să întrunească, din perspective sale, toate calitățile pentru acest rol. Cătălin Ştefănescu, realizatorul şi gazda emisiunii „Garantat 100%”, de la TVR1, a obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele sale documentare.

În platoul „Garantat 100%”, una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale din România, au fost invitate personalităţi celebre precum actriţa Vanessa Redgrave, soprana Sarah Brightman ori regizorul Andrei Şerban. Emisiunea înregistrată la Oradea va fi difuzată la postul național de televiziune.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !