Povești de viață la FuckUp Nights Oradea

De Dan Birta
5Comentarii
Povești de viață la FuckUp Nights Oradea
George Haber, Vlad Mocanu, Alex Bondar și Dan Sabău și-au povestit eșecurile care nu i-au făcut să renunțe, ci să meargă mai departe.

Un eveniment reușit. Astfel poate fi calificată prima ediție a evenimentului FuckUp Nights, care s-a desfășurat la Oradea, joi, 7 februarie, în Cetate. Dovada sunt cei câțiva zeci de participanți care au ascultat cu sufletul la gură poveștile de viață ale celor patru speakeri. Și care nu au ezitat să le pună întrebări, să încerce să învețe din eșecurile acestora. „Lucrez de 15 ani în domeniul vânzărilor și întotdeauna am fost încurajată să spun doar partea frumoasă a lucrurilor. Să spun doar cum am reușit, dar nu și cum am greșit. E bine să învățăm din greșeli, dar cred că mai bine ar fi să învățăm din greșelile altora”, a subliniat Violeta Mureșan, organizatoarea evenimentului.

Eșecuri și … restart

Primul dintre speakeri, Vlad Mocanu, un tânăr orădean de 23 de ani, a povestit audienței despre cartea pe care a lansat-o de curând – Eșecuri de succes – o carte care se bucură de un succes peste așteptări, după cum spune Vlad. Cei prezenți au aflat despre cum i-a venit ideea de a aduna într-o carte eșecurile mai multor antreprenori, după ce, el înșuși a avut parte de eșecuri în afacerile sale.

A urmat Alex Bondar – chinolog, antrenor, arbitru național şi internațional la competiţii canine, dar şi campion național şi internațional la Mondioring şi proprietarul canisei Malinois Braveheart Oradinum. Acesta a vorbit despre succesele și eșecurile cu care s-a confruntat în activitatea sa. De la participările la concursuri și rezultatele obținute, la moartea cățeilor și la pierderea terenului pe care clubul își desfășura activitatea. Și nu a depus armele. A mers mai departe, urcând chiar pe treapta a III a podiumului mondial în 2015. În 2016 nu a urcat pe podium, s-a clasat pe locul IV, dar câinele cu care a concurat a murit la puțină vreme din cauza unui virus. „Consider că orice vrei să faci în lumea asta poți să faci, dar trebuie să găsești calea. Sau, o scuză. Scopul meu nu este să obțin bani din activitatea aceasta. Scopul meu este ca să ridic un nivel și pe temă de cultură socială și pe temă de chinologie în România. Faptul că nu câștigi un campionat mondial, pentru mine nu este un eșec. Cea mai mare satisfacție, din punctul meu de vedere, nu este să câștigi un loc. Este important să simți că ai făcut bine ce ai făcut. Senzația că ai făcut un lucru extraordinar e greu de pus în balanță cu podiumul”, a afirmat Alex Bondar.

Dan Sabău, administratorul Sinton Expert, cel care, alături de alți patru prieteni, a înființat Radio Sonvest, a fost cel de-al treilea speaker al FuckUp Nights Oradea. „Noi așa am fost învățați să ascundem gunoiul sub preș”, este de părere Dan Sabău. Acesta a povestit despre începuturile de la Radio Sonvest, despre încercările de a înființa alte posturi de radio și cum s-a apucat de afaceri. „Celor care vor să devină antreprenori, le dau un sfat: Gândiți-vă bine înainte! Nu doar ce duceți voi acasă este important ci și ceea ce duc oamenii voștri”, îi sfătuiește Dan Sabău pe viitorii antreprenori. Aceste crede că este foarte important să știi să îți alegi echipa. „Nu întotdeauna pregătirea profesională poate să acopere anumite gafe în comportament. Sunt oameni profesioniști care nu se pot încadra într-o echipă. Îi aduc în firmă. Învățăm din experiența lor, după care, le mulțumim frumos”, spune antreprenorul.

Mirajul american

Cireașa de pe tort a evenimentului a fost George Haber, orădeanul plecat să facă bani în America. Și care a și reușit. „Businessman de succes în capitala IT a lumii – Silicon Valley, de origine română, mai exact din Oradea, a fost atras de tânăr de antreprenoriat. Primul lui business a fost singura discotecă din Oradea la vremea respectivă (ARLUS). În 1987 a plecat în USA, stabilindu-se în Silicon Valley, Mecca mogulilor din tehnologie, unde avea să înființeze, singur ori cu asociați, companii IT de succes, vândute ulterior cu zeci sau sute de milioane de dolari. De-a lungul anilor a avut și alte business-uri de succes. Eșecurile nu l-au ocolit”, este prezentarea făcută de Violeta Mureșan lui George Haber.

„Succesele sunt accidente după eșecuri. Cred că sunt cel mai mare fukup din Oradea. Puteam să stau aici liniștit. Să nu fiu obraznic. Să am o carieră liniștită, să pup fundul la șefii mei. Și n-am făcut asta. Am fost un rebel de mic copil”, și-a început George Haber poveste. A înființat și o tupă rock, care cânta la ARLUS. La mometul respectiv nu exista echipament de amplificare în discoteci, așa că s-a apucat să învețe cum se construiește un amplificator și de aici a început pasiunea lui pentru IT. A plecat în Israel, a urmat o facultate și l-a atras Mecca IT-știlor, Silicon Valley, unde a ajuns ulterior. „Lucrând la o companie, mi-am dat seama că nu sunt făcut să pup pe alții în cur. Că am vise, că trebuie să-mi urmez pasiunea. De fapt, asta este antreprenoriatul. Și frica pe care o are omul de eșec este absolut greșită. Fiindcă numai și numai prin eșecuri, prin chestii grele, pe care alții nu au curajul să le facă poți să te diferențiezi. Și am avut noroc că am prins o schimbare enormă în istoria electronicii. Era trecerea de la analog la digital. Am prins această mișcare și am creat o companie care implementat compresarea imaginilor în filme. Acestă companie a creat primul produs de DVD în software pe calculatoare. Peste noapte am avut un succes enorm. A fost prima companie din lume care făcea ca un calculator să cânte video. Compania a fost vândută la peste 180 de milioane de dolari. O consider un eșec enorm. Un fuckup mondial. Pentru că dacă nu o vindeam, astăzi eram Youtube. Aveam tehnologia pe care o are Youtube, cu mult, mult înainte ca ei să știe că se poate face”, a explicat orădeanul cum a devenit milionar în America.

„Sunt convins că fiecare dintre voi are un vis. De ce ar vea să fie. De ce ar fi putut să fie. Cum trece timpul, începi să ai regrete. Nu există scuză! Sau acceptați că aveți un vis și îl urmați, cu toate riscurile, cu toate căderile. Sau acceptați că ați fost făcuți ca sclavi. Asta-i viața! Trăim o singură dată!”, conchide George Haber.

Acesta le transmite românilor că nu există diferență de mentalitate. „Suntem cu toții niște creaturi similare, care avem ambiții, frici. Când viața e bună, și americanul, și românul, sunt zâmbitori și se prefac că sunt dumnezei. Răspunderea e numai și numai a ta. Se pot face și în România startup-uri de milioane”, este de părere orădeanul plecat în America.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor