Poveşti despre corupţie în proiectul Social-Acceptabil

De Camelia Busu
2Comentarii
Victoria Balint, Alin Stanciu şi Sella Andre
Victoria Balint, Alin Stanciu şi Sella Andre
Cetăţenii sunt invitaţi să îşi spună poveştile legate de corupţie, care vor fi incluse în proiectul Social-Acceptabil al Asociaţiei Studio Act.

Centrul Multimedia Studio Act din Oradea este un teatru independent înființat în 2016 de Alin Stanciu (actor), Eugen Neag (actor), Ioana Ciobanu (traducător) și Sella Andre (antreprenor), care îşi propune să dezvolte un nou spațiu cultural în Oradea, un loc de întâlnire a artelor (teatru, fotografie, cinema, pictură).

Studio Act a reuşit să se remarce prin proiectele sale atât în Oradea, cât şi în ţară. A creat spectacole apreciate de critici, care au participat la mai multe festivaluri. Ultima producţie, „Poveste din Transilvania”, a primit aprecieri foarte bune din partea criticii. Spectacolul a fost prezentat şi la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, lucru rar atins de un teatru independent, şi este din nou invitat la câteva festivaluri anul acesta. „Poveste din Transilvania” a pornit de la poveşti româno-maghiare, poveşti de familie. Pe aceeaşi idee, cu tematică pornită din social, a apărut şi proiectul „Social-Acceptabil”. Alin Stanciu i-a prezentat această idee de proiect Victoriei Balint, directorul artistic al Trupei Iosif Vulcan a Teatrului „Regina Maria”. Victoria Balint a scris mai multe proiecte pentru teatru şi pentru fundaţia culturală Festivalul Internaţional de Teatru Oradea. Ideea i s-a părut foarte bună, a făcut proiectul împreună cu Alin şi l-a depus la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) pentru sesiunea a doua. Spre bucuria lor, au primit finanţare în valoare de 80.000 de lei, fiind cu punctaj maxim (91) pe secţiunea Artele Spectacolului – Teatru, la egalitate ca şi punctaj cu încă un proiect.

Tema: corupţia

„Social-Acceptabil” este un proiect care porneşte de la cea mai actuală temă a momentului, corupţia. Se doreşte a fi un proiect interdisciplinar, care are mai multe etape, el constând într-o primă etapă de documentare care a început deja şi care se va desfăşura până pe 15 iulie. În această etapă se lansează o invitaţie deschisă oamenilor din Oradea, dar şi din România, atât pe facebook cât şi pe pagina de web a asociaţiei Studio Act, prin care cetăţenii sunt invitaţi să îşi spună poveştile legate de corupţie, întâmplările din viaţa lor, atât prin realizarea unor interviuri filmate, interviuri audio, sau pur şi simplu în scris, pe facebook, acestora păstrându-li-se anonimatul. Pe baza acestei documentări se va scrie un text de teatru care va sta la baza unui spectacol. Data-limită pentru trimiterea poveştilor este 30 iulie.

De asemenea, proiectul se doreşte să se adreseze în primul rând tinerilor, aşa încât se va realiza un workshop de improvizaţie teatrală şi muzică, workshop care va avea loc în perioada 15-17 iulie, la Studio Act (str. Crinului nr. 2). Se vor putea înscrie 30 de participanţi, tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, care timp de trei zile vor lucra cu o echipă a proiectului. Se vor face cursuri de improvizaţie teatrală, dar şi muzicală, pentru că din dezbaterile pe tema corupţiei şi din joculeţele respective se va naşte o melodie care va fi genericul proiectului şi care se va difuza la începutul şi la sfârşitul spectacolului.

Interviurile realizate, toate poveştile adunate vor sta la baza unui mic film documentar, care se va pune pe un suport digital şi care va fi distribuit tuturor celor interesaţi, dar în primul rând instituţiilor cărora li se adresează în mod direct.

După ce se va scrie textul dramatic pentru acest spectacol, şase actori din Oradea, Craiova şi Târgu Mureş vor lucra împreună cu regizorul Andi Gherghe – cel care a realizat şi spectacolele „Poveste din Transilvania” sau „Vă plac bananele, tovarăşi?” – un scenograf din Bucureşti, o echipă de tehnicieni de la Studio Act. Premiera spectacolului va avea loc în Oradea, în 17 septembrie. Dintre cei şase actori, cinci sunt: Pavel Sârghi, Radu Tudor, Raisa Ane, Alin Stanciu, Tic Patrick, al şaselea urmând să fie stabilit în curând.

Unul dintre obiectivele AFCN este mobilitatea artiştilor, aşa încât se va pleca într-un turneu cu acest spectacol prin şapte oraşe din România: Oradea, Satu Mare, Iaşi, Târgu Jiu, Galaţi, Bucureşti şi Târgu Mureş. După fiecare reprezentaţie va avea loc vizionarea documentarului şi se vor purta discuţii cu publicul.

„Spectacolul nu incrimnează şi nu vrea să dea soluţii sau reţete de rezolvare a corupţiei din România, nici vorbă de aşa ceva! Este o oglindă a societăţii în care trăim, pornind de la această temă, care este de fapt tema zilei”, spune Victoria Balint.

În afară de cei 80.000 de lei obţinuţi de la AFCN, s-a mai scris o aplicaţie pentru acelaşi proiect şi la UNITER, de unde s-au mai primit 1.500 de lei. Studio Act co-finanţează, de asemenea, proiectul cu 15.000 de lei. Este în desfăşurare şi o campanie de crowdfunding pe tesusţin.ro, căutându-se în continuare sponsori şi parteneri care să se alăture proiectului „Social-Acceptabil”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor