Povesti sonore, la ceas de seara, cu Ilie Stepan

De Zoltan Varga
Reactualizat la:
Povesti sonore, la ceas de seara, cu Ilie Stepan
Povesti sonore, la ceas de seara, cu Ilie Stepan
Cea mai recentă ediţie a manifestării Vinilorama – o serie de acţiuni menite să convingă publicul să descopere adevărata valoare şi poveştile ascunse ale vinilului – desfăşurată vineri seara în cafeneaua librăriei Cartea de Nisip, a avut parte de prezenţa invitatului special Ilie Stepan.

Melomanii au avut parte, preţ de două ceasuri, de o seară mai mult decât agreabilă, în cadrul căreia urechile celor prezenţi au fost delectate cu câteva compoziţii de excepţie care au răsunat prin intermediul acului de pick – up, dar şi de o sumedenie de poveşti interesante, narate cu un deosebit şarm de Ilie Stepan. În premieră absolută, invitatul special al manifestării a prezentat cvadruplul album Lumina – care se va lansa în data de 20 noiembrie la Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş– iar printre piesele care s-au făcut auzite în cadrul acestei întâlniri pour le connaiseurs s-a numărat şi Şahul păcii, un dublu single care a fost compus pentru Campionatul Mondial de Şah pentru Copii şi juniori care s-a desfăşurat în 1988 la Timişoara. Bineînţeles, de pe vinil. O altă melodie a serii, Şi dacă, a fost dedicată memoriei lui Nae Tarnoczi. „Generaţia noastră l-a preţuit foarte tare. A fost un mare talent, care din păcate, a plecat dintre noi prea repede“, a spus Ilie Stepan.

Printre subiectele abordate de invitatul serii s-au numărat şi concertul aniversar Pro Musica – 40 de ani, programat pentru anul viitor. „Fiindcă evenimentele prilejuite de lansarea albumului Lumina se vor întinde, nu vom reuşi să cântăm exact în 15 ianuarie, când se împlinesc 40 de ani de existenţă a formaţiei. Pregătim două concerte aniversare, primul va fi unul acustic, iar celălalt este programat pentru sfârşitul lunii mai în Piaţa Operei. Pe 15 ianuarie, vom face o conferinţă de presă exact în sala unde am debutat, la Liceul Pedagogic“, a spus Ilie Stepan, care a mai precizat că albumul Lumina va fi lansat şi la Bucureşti, la Clubul Arhitecturii, „un bastion al muzicii rock din România“. Alături de piesele din repertoriul Pro Musica, la faţa locului s-au ascultat şi compoziţii Pink Floyd, Jethro Tull si Peter Gabriel iar printre poveştile care au fost pe deplin gustate de publicul din cadrul Vinilorama s-a numărat şi aceea în care Ilie Stepan a rememorat vremurile sale „de început“. „Era un cinematograf Victoria, în Piaţa Bălcescu, unde plecam de la şcoală.

Noi măturam curtea şi ei ne lăsau să vedem filmele. Am avut un şoc când am văzut filmul Tinerii, fost un declic pentru mine, am ştiut clar că asta vreau să fac. Erau vremuri în care ascultam câte un disc cât o foiţă de ziar ca subţirime, din revistele Jukebox, acele flexi-discuri, în care piesele şuierau, nu alta. Era un vers plus un şuierat. Nouă ne plăcea şi cum fâşâie“, şi-a amintit muzicianul. Gazda evenimentelor Vinilorama este Bogdan Puriş, editor muzical la Radio Timişoara şi unul din cei mai colecţionari de discuri vinil din ţară. „Apropos de pretenţii, le spun tinerilor: niciodată să nu acceptaţi ca cineva să mimeze arta. Când apare unu cu un telefon pe scenă şi se face că cântă, daţi-i eject. În cazul în care cineva urlă zece minute şi piesa asta se cheamă Introducere într-o suavă privelişte, asta e. E un om care a muncit pentru tine, ăsta e crezul lui artistic. Unii scriu mai mult decât citesc sau compun mai mult decât cântă. Păcălelii în artă trebuie să i se răspundă prin neparticipare. Din fericire există oameni aleşi de Dumnezeu care ştiu să dea un sens adevărat muzicii şi artei., Ei vor exista întotdeauna“, a mai spus Ilie Stepan.

Foto: Constantin Duma0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !