Poveştile de succes ale personalităţile anului 2017

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Poveştile de succes ale personalităţile anului 2017
167 de personalităţi au fost nominalizate la Gala Comunităţii Bihorene, eveniment organizat de Fundaţia Comunitară Oradea.

Cele mai multe nominalizări, 30, sunt la categoria „Lideri care schimbă lumea”. Dintre aceștia îi amintim, alături de primarul Ilie Bolojan şi city managerul Dacian Palladi, designerul Rozalia Bot – care deţine recordul de nominalizări la mai multe categorii, de asemenea pe notarul Diana Geambaşu.

25188384_10212288073930161_1359598139_n

O figură aparte e cea a doctorului Egor Şargarovski, care provine dintr-o familie de intelectuali basarabeni, „dornic să lucreze la standarde medicale europene într-un spital din Oradea”, aceasta după ce s-a specializat la Institutul Clinic Fundeni. Doctorul este apreciat pentru empatie, dorinţă de schimbare, dorinţă de dăruire, sacrificiu personal, perseverenţă.

Hundemer Ildiko este nominalizată pentru că de 14 ani pune umărul în ceea e se numeşte „Educaţie şi la sat” într-un centru aflat la Popeşti, „într-o comună între dealuri, greu încercată de lipsa locurilor de muncă, în care adulţii îşi caută un loc de muncă, iar acest aşezământ rămâne singurul reper în viaţa copiilor”. Tot la această categorie e prezent sportivul de anduranţă Istvan Szokolszky. Suedez de origine, întemeietorul Căminului Felix, Lars Hornberg, reprezintă o candidatură serioasă la categoria „Lideri care schimbă lumea”.

El oferă un model de familie pentru copiii abandonaţi de părinţii biologici; datorită lui, peste 400 de copii au beneficiat de un mediu sigur, au reuşit să se integreze socio-profesional şi să-şi găsească un sens în viaţă. Modelul Căminului Felix de la Oradea va fi exportat în Thailanda şi în Africa.

A schimbat metodologia

La categoria ONG-ul anului, Asociaţia d’Apetresii s-a implicat în schimbarea metodologiei de examene la Evaluarea naţională şi la Bacalaureat, metodologie care ducea la discriminarea a zeci de mii de elevi anual. Habitat pentru Umanitate Beiuş s-a implicat în construirea a peste 300 de case noi şi a susţinut renovarea a peste 100 de case pentru familiile nevoiaşe.

25323671_10212288075970212_120744422_n

O poveste interesantă are profesorul de sport Sanislav Alexandru, nominalizat la categoria „Promotori ai culturii şi artei”. Profesorul pasionat de etnografie a renovat mai multe case ţărăneşti în cătunul Alunu din Bihor, iar în una dintre ele a deschis Muzeul Ioan Apan, loc unde le vorbeşte vizitatorilor despre trecutul românilor.

Fizica-Regina Excelenţei

Categoria „Promotor al excelenţei şcolare” aduce în prim-plan figuri emblematice ale învăţământului bihorean. Lista este deschisă de extraordinarul profesor de fizică de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” din Beiuş, omul de la al cărui chip ar trebui să pornească realizarea portretului dascălului ideal.

Spaţiul tipografic e prea mic pentru a vorbi despre profesorul Ilie Rus, pentru a-i prezenta adevărata dimensiune umană şi profesională. Despre domnia-sa vorbesc însă generaţii de elevi care atunci când îi aud numele îşi scot pălăria. Ilie Rus va sta, probabil, întotdeauna în galeria profesorilor de legendă ai Beiuşului. Unul din „stâlpii” școlii și ai comunității beiușene, profesorul Ilie Rus, este un dascăl în adevăratul sens al cuvântului.

Cu o carieră didactică la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș de peste 39 de ani, a îndrumat multe generații, inițiind în tainele fizicii mii de elevi.
A fost dascălul care și-a pus amprenta asupra fiecărui copil ce i-a „trecut prin mână”.

Pe vremuri, înainte de 1989, când fizica era una dintre disciplinele cu statut de regină, sute de absolvenți vulcaniști, elevi de-ai domnului Rus, au luat note mari la fizică, asigurându-și un loc binemeritat la Politehnică sau chiar la Facultatea de Fizică, devenind ingineri sau fizicieni de prestigiu, câțiva lucrând în cercetare la universități din țară sau în străinătate – Linz, Grenoble.

25344758_10212288071210093_2128951306_o

Este și acum dascălul care, indiferent de vreme și vremuri, sâmbătă de sâmbătă, face pregătire cu elevii dornici de performanță (pentru concursurile și olimpiadele școlare), sau pur și simplu cu cei care vin de plăcere să-l asculte pe dom’ profesor cum îmbină epigramele cu fizica, cum găsește explicații fizice proverbelor românești și alte minunății pe care numai domnul Rus le știe explica.

Membru în Comisii Naționale, autor de cursuri opționale și de articole științifice, domnul profesor împărtășește cu colegii mai tineri experiența didactică dobândită în atâția ani de dăscălie.

Numărul exact al premiilor la concursuri și olimpiade nu le mai știe nimeni, multe diplome s-au pierdut, dar cu siguranță au fost peste două sute. Spre exemplu, prin 2005, la o analiză a activității pe ultimii 4 ani, elevii coordonați de domnul profesor au luat 37 de premii și mențiuni, iar în ultimii doi ani școlari au obținut 14 premii și mențiuni.

Apropierea de anii pensionării îl face pe domnul Rus să descopere noi tărâmuri ale cunoașterii, aducând tehnica modernă în prim-plan, participând cu elevii la festivaluri de film didactic și soft educațional. Logician de excepție, membru în Consiliul de administrație al școlii și în Consiliul consultativ al profesorilor de fizică din Bihor de peste 18 de ani, deciziile luate au venit întotdeauna în sprijinul calității învățământului beiușean și bihorean.

Un diriginte care a format generații de elevi… Cât de iubit și apreciat este o spun colindele intonate de generații diferite care se întâlnesc an de an în casa „dirigului”, devenită neîncăpătoare în ajun de Crăciun. Sunt toți realizați și vin să-și povestească realizările celui care le-a dat învățătură și aripi să zboare. Un coleg extraordinar – spun profesorii de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” – care știe, cu zâmbetul pe buze, să gestioneze orice situație. Un OM adevărat. Şi toate acestea şi multe altele poartă un nume: Ilie Rus.

O altă nominalizare vine tot din domeniul fizicii. Supranumită „profesoara cu coşuleţul”, fiindcă vine înarmată cu toate ustensilele pentru a face experimente cu copiii, Daniela Berchez face parte din grupul de dascăli care pregăteşte elevii bihoreni pentru performanţă, reuşind anul trecut să obţină trei medalii de bronz la Olimpiada de Fizică. Fostul nostru coleg la redacţia Jurnal Bihorean, supranumit „cel mai cultivat profesor”, profu’ de engleză de la „Ghibu”, Nicolaie Ardelean, întregeşte lista destul de scurtă a profesorilor nominalizaţi la această categorie.

Dorina Boga, medic din Gepiu, propus la „Voluntarul anului”, are o poveste impresionantă. Mergând să facă vaccinuri în casa unei familii cu 6 copii din Bicaciu, a rămas consternată de situaţia în care se aflau copiii, iarna dormind în casă cu caprele pentru a se încălzi. A reuşit să strângă 3.000 de euro de la prieteni, colegi, colaboratori din ţară şi din străinătate.

Cu ajutorul voluntarilor a reuşit ca în două săptămâni să izoleze casa acestei familii, să creeze condiţii mai bune pentru copii. Premierea va avea loc joi, 14 decembrie, la Sala „Armonia Avenue”.

Echipa anului:
-Club Lions 23 Oradea
-DN 76
-VPK Packaging
-R&R
-Club Rotary
-Celestica
-Club Rotary 1113

„Excelenţă în meserie”
-Viktor Iosif
-Simona Secară
-Csaba Bekesi
-Rozalia Bot
-Teodora Pasztai
-Egor Șargarovski
-Ligia Burtă
-Diana Geambaşu
-Călin Păcurar

„Liderul care schimbă lumea”
– Miorița Săteanu
-Georgeta Szabo
-Hundemer Ildiko
-Ilie Bolojan
-Arina Moş
-Istvan Szakolszky
-Jean Podilă
-Sebastian Văduva
-Andreea Neacşu
-Rozalia Bot
-Lars Hemberg
-Bianca Puşcaş
– Teodora Chifor
– Viorel Paşca
-Dacian Palladi

„ONG-ul anului”
-Asociaţia D’Apetresii
-Asociaţia Simte Magia
-Rotaract Club Oradea
-Asociaţia Zâmbet şi Speranţă pentru Viitor
-Hospice Emanuel
– SOS Autism Bihor
-Asociaţia Colegiul Pacienţilor
-Rotary Club Oradea
-Fundaţia Agape
-Asociaţia Dopwn
-Club Lions 23 Oradea
-Habitat for Humanity Beius
-Clubul Rotariy Oradea 1113
-Asociaţia Curcubeul Copiilor

„Proiectul anului”
-24 de ore pentru un zâmbet
-Charity Footbal
-O cană de fericire
-Sala de sport Ţeţchea
-Planuri de bine
-Donează o jucărie şi câştigă
-Celestica Big Build
-Saltele antiescară pentru Spitalul Judeţean
166 de table magnetice pentru toate clasele speciale din Bihor

„Promotor al culturii şi artei”
– Mircea Stroe
– Dan Liviu Boeriu
– Asociaţia corală Voces Oradea
-Editura Ratio et Revelatio
-Asociaţia Cultura în Mişcare
-Rozalia Bot
-Thurzo Zoltan
-Florica Bradu
-Sanislav Alexandru

„Promotor al excelenţei școlare”
-Ilie Rus
-Daniela Berchez
-Ardelean Nicolaie
-Teodora Chifor
-Mirela Ardelean
-International School of Oradea
-Asociaţia Joyful Learning

„Voluntarul anului”
-Şerban Borda
-Alina Hoza
-Tudor Valri
-Alex Trandafir
-Cristina Roşu
-Axinte Nela
-Vetesi Imola
-Dorina Boga
-Mioriţa Săteanu
-Iulian Pavăl1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor