PPMT, propuneri economice pentru Iohannis

1Comentariu
PPMT, propuneri economice pentru Iohannis
În preajma preluării mandatului de preşedinte de către Klaus Iohannis, liderii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania i-au trimis, marti dimineaţă, o scrisoare, la sediul PNL din Bucureşti, prin care i se cere să facă lobby în sprijinul dezvoltării economice „regionaliste”.


„În viziunea noastră, România va fi bogată numai dacă regiunile ce o alcătuiesc vor fi şi ele bogate. În momentul de faţă considerăm că rezultatele economice ale Transilvaniei sunt cu mult sub nivelul capacităţilor ei. Suntem convinşi că, prin acordarea unor posibilităţi sporite, potenţialul regiunii ar putea fi exploatat într-un mod mult mai eficient”, se arată în preambulul listei cu propuneri economice.

„Cu alegerea lui Klaus Iohannis, am ajuns într-un stadiu de normalitate în ţară. Aceasta se traduce, pentru noi, în posibilitatea dialogului şi în dorinţa de a găsi împreună soluţii la problemele care apasă cetăţenii. Ca moderator princial al actorilor care decid soarta Transilvaniei, Iohannis poate influenţa decizia”, apreciază Zatyko Gyula, vicepreşedinte al PPMT.

Acesta a şi prezentat lista de 11 propuneri „care ar putea relansa economic Transilvania, ca motor al economiei româneşti”.

Autostrada Transilvania, ca legătură între Braşov şi Borş, este în capul listei. Situaţia şi viitorul transportului feroviar este a doua preocupare a liderilor partidului regional. „În masterplanul prezent se reduc rutele feroviare, ori aceasta este cea mai ieftină cale de a transporta mărfuri. În loc să investim în dezvoltarea acestui sector, îl reducem. Viteza medie de transport pe calea ferată în ţară este de 43 km/h. În condiţiile în care în Ungaria s-a investit pentru creşterea vitezei pe şine, la graniţă apare un nou blocaj în transportul mărfurilor”, comentează liderul PPMT.

30-30-30-10%

Lista mai cuprinde propunerea de a menţine impozitul plătit de firmele mari la comunităţile în care acestea îşi desfăşoară activitatea, renunţarea la acciza suplimentară pe combustibil şi distribuirea impozitului pe profit după o schemă transparentă: 30-30-30-10% – 30% să rămână local, 30% să ajungă la regiune sau Consiliile Judeţene, 30% să meargă la bugetul central şi 10% să ajungă într-un fond de solidaritate, gestionat central tot de şefii regiunilor.

PPMT propune reducerea fiscalităţii pe IMM-uri şi sprijinirea agricultorilor mici.

Direcţionarea resurselor financiare cu precădere spre investiţii şi crearea de locuri de muncă şi impunerea de reguli simple în achiziţiile publice – „locul unde se ascunde dracul”, încheie lista de pretenţii a partidului. Zatyko zice că nu aşteaptă niciun răspuns la scrisoarea trimisă marti.

„Nu avem niciun punct politic în scrisoare. Suntem la fel de săraci ca şi prietenii noştri români, nu avem autostrăzi, la fel ca ei”, conchide liderul. Acesta consideră că economicul „este o bună bază de începere a relaţiilor noastre”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor