Praf de puşcă ascuns în asfalt

4Comentarii
Praf de puşcă ascuns în asfalt
ORADEA – Când se părea că apele s-au liniştit de tot între birourile de la Primărie şi cele de la Prefectură, pare că se întrevede iar praf de puşcă la orizont.

De data aceasta nu printre scaunele din tramvaie, ci de-a dreptul în asfalt! Prefectul Ilie Bolojan a anunţat ieri că relaţia dintre municipalitate şi Drumuri Orăşeneşti nu e în regulă. „Contractul cu Drumuri Orăşeneşti nu mai e de actualitate.

Vom avea o poziţie finală până la sfârşitul săptămânii, însă vă pot spune de pe acum că acest contract încalcă principiul concurenţei”, apreciază reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Mai mult, Bolojan a acceptat că este posibil să se ajungă iar la un contencios administrativ cu Primăria, după cel care a avut drept subiect cumpărarea tramvaielor second-hand din Berlin de către Consiliul Local Oradea, pierdut în cele din urmă de Prefectură.

Contractul dintre Consiliul Local Oradea şi Drumuri Orăşeneşti SA a fost încheiat în 1999, prin încredinţare directă, fără vreo licitaţie, pe o perioadă de zece ani. Adică până în 2009.

Tocmai acest lucru nu-i cade bine prefectului, care se arată în continuare un fan al achiziţiilor prin licitaţie publică. „Cei cu pile pot fi buni la un moment dat, dar eu zic că sunt într-adevăr valoroşi acei concurenţi care au trecut deja mai multe teste”, crede Bolojan.

 

Primăria strâmbă din nas

Primarul Petru Filip nu s-a arătat prea încântat de intenţiile Prefecturii. „Eu cred că Prefectura are dreptul să facă observaţii. Însă, având în vedere faptul că acum se referă la un contract aflat în funcţiune de şapte ani, procedurile specifice contenciosului administrativ nu se pot face de pe o zi pe alta. Contractul este pe rol din 1999.

La vremea aceea s-a considerat că e un contract încheiat legal. Acum, în 2007, prefectul consideră că trebuie modificat”, a spus Filip, surprins de faptul că Prefectura aduce în discuţie un contract semnat de municipalitate la opt ani de la încheierea sa. Primarul nu a exclus însă şi o modificare în termeni amiabili a contractului. „Prefectura poate să aibă un punct de vedere, care poate să atragă modificări pe cale amiabilă.

Dacă nu, atunci se va ajunge în instanţă”, a apreciat edilul-şef, care a ţinut să adauge că nu juriştii Prefecturii sunt cei care pot da „decizii universal valabile”.

Viceprimarul Mihai Groza a avut o atitudine similară primarului Filip: „Contractul a mers din 1999.

Dacă era vreo bubă în el, nu trebuia să mai meargă demult. Oricum, este o chestiune juridică, iar eu mă ocup de partea tehnică din Primărie. Trebuie spus însă că, dacă se ajunge la contencios administrativ, în mod normal toate lucrările din Oradea se vor întrerupe. Şi atunci cineva trebuie să îşi asume această responsabilitate”, a spus Groza, vizându-l clar pe prefectul Bolojan.

Calin Corpas4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor